Închide

Raport straniu al BNR: Rezervele valutare ale țării au scăzut brusc în doar o lună de zile

Avatar

Foto: playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Un comunicat oficial emis de Banca Națională a României (BNR), condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, arată că pe rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro, în doar o lună! De la 64,279 de miliarde de euro la finalul lunii martie 2024, s-a ajuns la 62,511 la final de aprilie 2024. O diferență mare, de 2,7%, despre care reprezentanții băncii nu au scos nicio vorbă până acum.

Potrivit datelor din comunicat, în luna aprilie au fost intrări de 1,388 de miliarde de euro, iar suma reprezintă modificarea rezervelor minime în valută la instituțiile de credit ale BNR, dar și alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, plus alimentarea contului Comisiei Europene.

Ieșirile au fost însă de 3,106 milioane de euro pentru modificarea rezervelor minime în valută. În această sumă au intrat și rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor, în sumă de aproximativ 1,492 miliarde de euro şi altele.

Isărescu, un nou mandat la BNR?

La emisiunea Insider Politic, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă îl va susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR. Premierul a spus, fără rețineri, că guvernatorul trebuie să-și mențină mandatul.

„România are nevoie de stabilitate monetară şi cred că domnul Isărescu trebuie să mai ia un mandat”,

a răspus Marcel Ciolacu.

Guvernatorul ocupă această funcție de mai bine de 30 de ani, dar liderul PSD nu vede pe altcineva capabil să-l încocuiască, cel puțin pentru moment:

„Vedeţi contextul! În acest moment, eu îmi doresc stabilitate monetară şi domnul Isărescu pe plan internaţional e un om recunoscut. Vorbesc din funcţia de prim-ministru. Trebuie un partener la BNR. Vedem că am ţinut cursul, n-a crescut dobânda cât a crescut în alte state. E normal să discut cu guvernatorul. Credeţi că această scădere a inflaţiei se face fără un mecanism bine gândit şi fără discuţii foarte serioase despre unde trebuie să intervină statul? Pentru această perioadă, încă de instabilitate economică, fragilă, cred că e persoana potrivită”,

a spus Marcel Ciolacu.

În anul 2024 îi va expira mandatul lui Mugur Isărescu, ajuns deja la 74 de ani. Întrebat dacă își va menține funcția, a spus:

„Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment. Şi să dăm Consiliului următor o situaţie stăpânită”,

a declarat guvernatorul.

scroll to top