Închide

Răspunsul Rusiei la o rublă slabă și o economie precară? Majorarea neașteptată a dobânzii-cheie

Avatar
Rubla

Foto: dw.com

Timp de citire: < 1 minut

Banca centrală a Rusiei a majorat vineri dobânda de referinţă peste aşteptări, cu 2 puncte procentuale, la 15%, majorând costurile împrumuturilor pentru a patra şedinţă consecutivă, ca răspuns la o rublă slabă şi la presiunea inflaţionistă continuă, transmite news.ro, citând CNBC.

Banca centrală a majorat acum dobânzile cu 7,5 puncte procentuale, din iulie, inclusiv o majorare de urgenţă, neprogramată, în august, când rubla a scăzut la peste 100 unităţi pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut o politică monetară mai strictă.

”Presiunile inflaţioniste actuale au crescut semnificativ, la un nivel peste aşteptările Băncii Rusiei”,

a spus banca într-un comunicat, făcând referire la cererea internă care depăşeşte furnizarea de bunuri şi servicii şi la creşterea ridicată a creditării.

Banca a atras, de asemenea, atenţia asupra creşterii cheltuielilor guvernamentale, deoarece Rusia investeşte resurse fiscale în sectorul apărării şi creşte producţia de provizii militare pentru a continua ceea ce numeşte ”operaţiunea militară specială” în Ucraina.

“Parametrii actualizaţi pe termen mediu ai politicii fiscale presupun o scădere mai lentă decât ne aşteptam a stimulentelor fiscale în anii următori”,

a spus banca.

De asemenea, instituţia a recunoscut pentru prima dată că s-ar putea să nu reuşească să readucă inflaţia la ţinta de 4% anul viitor, prognozând inflaţia de la sfârşitul anului 2024 la 4-4,5%.

Majoritatea analiştilor chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere mai mică a dobâmnzii cheie, la 14%.

Rubla a sărit la un maxim de peste şase săptămâni faţă de dolar după decizie.

scroll to top