Închide

Proprietarul Guinness a dezamăgit investitorii. Vânzările și profitul sunt sub așteptări

Avatar
guinness, beer, snack

Fotografie de coskun24 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Distilerul britanic Diageo Plc a dezamăgit investitorii cu vânzări și profituri mai mici decât se așteptau, în condițiile în care o încetinire a creșterii economice în America de Nord s-a adăugat la o prăbușire a cererii în America Latină și Caraibe, potrivit Bloomberg.

Profitul operațional ajustat a scăzut cu 5,4% pe o bază organică, la 3,5 miliarde de dolari în cele șase luni până în decembrie, a anunțat marți compania. Analiștii se așteptau la 4,1 miliarde de dolari. Acțiunile au scăzut cu până la 3,6%, cel mai mult de la avertismentul de profit din noiembrie.

“Nu suntem mulțumiți de aceste rezultate, iar eu personal dornică să fac ca afacerea să funcționeze la potențialul său maxim”, a declarat directorul general Debra Crew, într-o convorbire cu reporterii.

Diageo s-a bucurat ani de zile de performanțe impresionante, susținute de pariuri de succes pe produse precum tequila. Dar poziționarea sa ca furnizor de băuturi spirtoase premium a fost supusă unei analize amănunțite – în special în SUA, unde cererea s-a răcit după ce economiile și cecurile de stimulare din epoca Covid s-au epuizat. Vânzările în SUA și Canada au scăzut cu 1,5%. Diageo a declarat că a pierdut cotă de piață în aceste țări pe fondul concurenței prețurilor, în special la whisky și tequila.

America Latină și Caraibe a fost regiunea cu cele mai slabe rezultate, cu o scădere de 23%. Diageo a emis un avertisment de profit în noiembrie din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor și a condițiilor macroeconomice nefavorabile. Regiunea Americii Latine și a Caraibelor reprezintă aproximativ o zecime din vânzări. Excluzând această regiune, creșterea vânzărilor a fost de 2,5%.

Diageo a precizat că se așteaptă la o a doua jumătate mai bună, profiturile scăzând mai puțin decât în prima jumătate. Compania și-a reiterat orientarea pe termen mediu de creștere a vânzărilor organice în intervalul de 5% până la 7%, cu o creștere a profitului operațional într-un ritm similar. Diageo a spus că va face progrese în direcția acestui obiectiv în anul care se încheie în iunie 2025. Comerțul s-a oprit pe mai multe piețe, inclusiv în Liban, din cauza războiului din Gaza, a precizat Diageo.

Vânzările de tequila, precum Casamigos, au scăzut în SUA după ani de creștere galopantă, dar Crew a spus că spirtul devine popular în sudul Europei. Vânzările de scotch Buchanan au crescut cu 36% datorită succesului variantei sale cu ananas.

scroll to top