Închide

Războiul lui Putin a provocat cea mai mare scădere economică din istoria Ucrainei independente

Avatar
Ukrainian flag on a boat

Fotografie de Kristupas Kemeža pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, acesta fiind cel mai abrupt declin anual din ultimii peste 30 de ani, de la recâștigarea independenței țării în urma destrămării Uniunii Sovietice. Principala cauză a scăderii a fost, în mod evident, războiul declanșat în 24 februarie 2022, când Rusia a invadat țara. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei de la Kiev, Iulia Sviridenko, citată de agenția Reuters.

Sviridenko, care ocupă și funcția de prim-vicepremier, a precizat că economia ucraineană a suferit cele mai semnificative pierderi de la câştigarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în 1991, deşi declinul a fost mai redus decât se estima iniţial.

În vara trecută, Iulia Sviridenko avertiza că economia ucraineană s-ar putea contracta cu 35%-40% până la finalul anului 2022.

”Succesul forţelor de apărare ale Ucrainei pe front, activitatea coordonată a Guvernului şi mediului de afaceri, spiritul dârz al populaţiei şi viteza de reconstruire a infrastructurii critice avariate în război, precum şi sprijinul sistemic financiar de la donatorii internaţionali ne-au permis să menţinem frontul economic şi să continuăm marşul spre victorie”, a afirmat ea.

Sviridenko a adăugat că atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice continuă să pună presiune asupra activităţii economice şi a încrederii populaţiei.

scroll to top