Războiul lui Putin le-a stârnit rușilor bogați pasiunea pentru…nucșoară. Care este explicația?
După cum se știe, aventura militară declanșată de Vladimir Putin în februarie, prin invadarea Ucrainei, a declanșat un exod fără precedent și din Rusia, nu doar din Ucraina, numeroși locuitori ai țării invadatoare plecând în special în țările învecinate care nu cereau viză, cum ar fi Turcia sau Georgia. Însă, pentru unii dintre rușii cu mai mult dare de mână, o insulă îndepărtată din Marea Caraibelor s-a deschis o alternativă mult mai atrăgătoare – Grenada.
Exodul rușilor bogați care doresc să fugă din Rusia face ca numărul cererilor de obținere a cetățeniei Grenadei prin procedura ”inițiativei de investiții” să crească spectaculos, potrivit lui Richard Hallam, consilier al programului guvernamental de resort din Grenada, citat de Bloomberg. El estimează că programul de obținere a cetățeniei prin investiții ar putea aduce cea mai mare parte solicitanților din acest an.
Grenada este o țară insulară din Indiile de Vest, în Marea Caraibelor, fiind alcătuită din insula principală cu același nume, alte două insule mai mici și locuite, Carriacou și Petite Martinique, precum și mai multe insulițe și stânci. Statul are o suprafață de doar 348,5 kilometri pătrați și o populație de puțin peste 100.000 de locuitori. Grenada mai este cunoscută drept ”Insula Mirodeniilor” datorită culturilor sale tradiționale de nucșoară.
Pentru o investiție minimă de 150.000 de dolari americani, solicitanții pot primi un pașaport al statului Grenada, care le oferă posesorilor să călătorească fără viză către mai mult de 100 de țări și teritorii, printre care China, Regatul Unit și spațiul Schengen al UE.
Grenada este, de asemenea, singura țară din Marea Caraibelor care are semnat un tratat cu SUA prin care cetățenilor săi le este permis să solicite vize de non-imigrant pentru intrarea pe teritoriul american.
Inițial, la puțin timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, Grenada le-a interzis rușilor să intre în programul de obținere a cetățeniei prin programul de investiții, dar a revenit asupra deciziei în luna iunie. Alte țări din Caraibe, precum Dominica și Antigua & Barbuda, se află printre țările caraibiene care au menținut interdicțiile.
Ca urmare, cererile pentru intrarea în programul de vize de investitori din Grenada s-au multiplicat de aproape patru ori, la aproape 200 de cereri, de când a autoritățile au anulat interdicția pentru ruși, potrivit ministerului de finanțe al țării.
”Toți cei care se pregăteau să depună cererile au rămas cu ele în aer până când interdicția a fost eliminată. Apoi, nu au mai așteptat. Practic, a fost ca și când am fi închis un robinet, iar apoi l-am redeschis”, explică din nou Richard Hallam.