Închide

Record spulberat după 22 de ani: Musk a ajuns în Guinness Book, dar nu are motive de sărbătoare

Avatar
smiley, emoticon, anger

Fotografie de AbsolutVision pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Elon Musk a doborât un record istoric, care data din anul 2000, atrăgând atenția celor de la Guinness World Records: recordul mondial pentru cea mai mare pierdere din averea personală înregistrată vreodată în istorie, potrivit unui articol publicat pe blogul Guinness și citat de BBC. Recordul anterior era de aproape 3 ori mai mic.

Din noiembrie 2021 (momentul în care averea sa atinsese cota maximă) până în decembrie 2022, Elon Musk a pierdut aproximativ 165 de miliarde de dolari din averea sa personală, potrivit datelor Forbes, citate de Guinness World Records. Cei de la Guinness adaugă că există chiar alte surse care sugerează că pierderile lui Musk ar fi putut fi și mai mari.

Deprecierea activelor miliardarului american se datorează, în special, scăderii valorii acțiunilor companiei de mașini electrice a lui Musk, Tesla, după ce acesta a cumpărat Twitter, în toamna anului trecut.

Preluarea Twitter s-a făcut în schimbul a 44 de miliarde de dolari și a stârnit îngrijorări în rândul investitorilor care cred că Musk nu mai acordă suficientă atenție pentru perla coroanei sale, Tesla.

Recordul anterior, de 58,6 miliarde de dolari, era deținut de investitorul japonez în tehnologie Masayoshi Son, care a pierdut această sumă din averea sa în anul 2000.

Pierderea estimată a averii lui Musk se bazează pe valoarea acțiunilor pe care le deține. Desigur, acestea ar putea să-și revină la valoarea anterioară, ceea ce i-ar crește din nou averea miliardarului.

În decembrie, șeful de la Tesla și-a pierdut poziția de cel mai bogat om din lume în fața magnatului francez Bernard Arnault, care deține gigantul industriei de lux LVMH.

Valoarea acțiunilor Tesla a scăzut cu aproximativ 65% în 2022, în parte din cauza performanței Tesla. Firma a livrat doar 1,3 milioane de vehicule în cursul anului, sub așteptările investitorilor de pe Wall Street.

Cu toate acestea, preluarea Twitter de către Elon Musk – unde a stârnit tulburări majore prin concedierea unui număr mare de angajați și prin modificarea politicilor de moderare a conținutului – este principala cauză care se află în spatele scăderii acțiunilor Tesla.

Mulți investitori Tesla cred că Musk ar trebui să se aplece mai atent asupra producătorului de mașini electrice, care se confruntă cu o scădere a cererii globale, pe fondul temerilor de recesiune, a concurenței în creștere și a provocărilor din procesul de producție cauzate de Covid-19, în China.

”Principalele fundamente pe termen lung la Tesla sunt extrem de robuste. Nebunia pe termen scurt din piață este imprevizibilă”, a scris Musk pe Twitter la finalul lunii decembrie, după ultima ședință bursieră a anului trecut.

Averea lui Elon Musk valorează acum aproximativ 178 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, în timp ce Bernard Arnault are o avere estimată la 188 de miliarde de dolari.

scroll to top