Reprezentanţii industriei turismului fac apel urgent pentru păstrarea voucherelor de vacanţă

,
Autor:    -  
peles, castel, sinaia
Fotografie de Giullie pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Confederaţii şi federaţii sindicale, patronate din turism şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete fac un apel urgent pentru păstrarea voucherelor de vacanţă, subliniind că acestea sunt un instrument vital pentru economia românească şi bunăstarea cetăţenilor, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Profesionale a Emitenţilor de Tichete (APET).

“CNSRL-Frăţia, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET) şi Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sedlex trag un semnal de alarmă comun asupra riscurilor majore generate de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă, un instrument esenţial pentru combaterea evaziunii fiscale, creşterea economiei locale şi susţinerea turismului românesc. Voucherele de vacanţă au fost reglementate până la finalul anului 2026 pentru funcţionarii publici, însă extinderea şi menţinerea acestui beneficiu este esenţială pentru întreaga economie. Eliminarea lor ar conduce la un declin sever al industriei HoReCa, la pierderi financiare pentru stat şi la reducerea accesului românilor la vacanţe, afectând bunăstarea populaţiei.”,

transmite sursa citată.

Reprezentanţii industriei turismului susţin că voucherele de vacanţă reprezintă principala măsură de fiscalizare în sectorul HoReCa, limitând semnificativ turismul “la negru”.

“În lipsa acestui instrument, evaziunea fiscală va creşte, iar bugetul de stat va pierde venituri considerabile”,

au declarat aceștia.

De asemenea, ei atrag atenţia că voucherele au efect pozitiv asupra economiei locale, fiecare leu cheltuit prin vouchere generând un efect multiplicator, susţinând investiţiile în turism şi alte industrii conexe: transport, alimentaţie publică, servicii culturale şi de agrement.

“Industria HoReCa contribuie în prezent cu doar 2,9% la PIB, una dintre cele mai mici ponderi din UE, iar eliminarea voucherelor ar reduce şi mai mult această contribuţie”,

se arată în comunicatul APET.

În plus, sursa citată semnalează că voucherele de vacanţă au impulsionat angajările în sectorul HoReCa şi în industriile asociate, protejând mii de locuri de muncă, mai ales în zonele turistice care depind de acest flux economic, iar în perioada post-pandemică au fost singurul instrument care a menţinut activitatea turistică şi a prevenit colapsul industriei HoReCa şi fără acest sprijin, multe staţiuni riscă să revină la starea de izolare economică de acum 15-20 de ani.

Totodată, menţionează că datele Eurostat arată că doar 25% dintre români călătoresc anual, comparativ cu o medie de 65% în Uniunea Europeană, iar în rândul persoanelor de peste 65 de ani, doar 11% călătoresc, faţă de 48% în UE. Mai mult, 1 din 4 români nu îşi permite o vacanţă, iar eliminarea voucherelor ar agrava şi mai mult această situaţie.

“Spre deosebire de alte măsuri care reduc cheltuielile bugetare fără a aduce beneficii, voucherele de vacanţă reprezintă o investiţie care se întoarce în economie sub formă de taxe, impozite şi consum local. Reglementările actuale prevăd acordarea voucherelor de vacanţă pentru funcţionarii publici până în 2026. Anularea acestei măsuri ar însemna o încălcare gravă a politicilor publice asumate, generând instabilitate şi îngheţarea investiţiilor în turism. Prin accesul la servicii turistice, angajaţii îşi pot îmbunătăţi sănătatea, beneficiind de odihnă, tratament şi recuperare. Eliminarea voucherelor ar duce la reducerea sezonului turistic la doar două perioade de vârf, ceea ce ar afecta negativ nu doar economia, ci şi calitatea vieţii”,

mai transmite comunicatul APET.

Sursa citată adaugă faptul că, într-un context în care creşterile salariale pot fi limitate, eliminarea beneficiilor precum voucherele de vacanţă ar afecta direct puterea de cumpărare şi ar putea împinge economia spre recesiune.

“Voucherele de vacanţă sunt mai mult decât un beneficiu extrasalarial – ele reprezintă un instrument esenţial pentru economia României. Într-o ţară unde doar un sfert din populaţie îşi permite o vacanţă, acest mecanism democratizează accesul la turism, sprijină dezvoltarea locală şi reduce evaziunea fiscală în sectorul HoReCa. Contribuţia HoReCa la PIB este deja una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Dacă renunţăm la vouchere, riscăm să subminăm o industrie care creează locuri de muncă şi generează venituri semnificative. În plus, eliminarea voucherelor va avea un impact transversal, afectând industriile de transport, servicii culturale, producători locali şi chiar sănătatea populaţiei. Voucherele nu sunt o cheltuială, ci o investiţie strategică în economia României”,

a declarat Dan Constantinescu, directorul executiv al APET, citat în comunicat.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!