Închide

#TOPSTORY2022 | Responsabili chinezi din învățământ, pedepsiți de partid din cauza desenelor ”urâte” din manuale

Avatar
Featuredtextbookwhatsonweibo

Sursa foto: Manya Koetse / WhatsOnWeibo.com

Timp de citire: 2 minute

În luna august, autoritățile comuniste de la Beijing au luat măsuri punitive asupra a 27 de oficiali din domeniul învățământului din cauza unor ilustrații apărute în manualele de matematică pentru ciclul primar. Acestea au fost analizate de o comisie specială din Ministerul Educației care a constatat că i-au înfățișat pe copiii națiunii ca fiind ”urâți”, lucru de neacceptat în lumea perfectă a Beijing-ului.

Ministerul Educației a transmis, într-o declarație de presă, că 27 de oficiali ai editurii de stat pentru educație au fost mustrați sau demiși pentru ilustrațiile care ”nu au îndeplinit cerințele fundamentale ale educației morale chineze”, scrie Bloomberg, citând comunicatul instituției de la Beijing.

”Stilul general al ilustrațiilor nu se conformează gusturilor estetice ale publicului. Unele personaje ilustrate sunt urâte, arată o atitudine și un stil nepotrivite și nu reflectă o imagine pozitivă a copiilor națiunii noastre”, se mai scrie în textul comunicatului.

Ministerul a mai arătat că editura nu a reușit să înțeleagă esența scopului unor texte educaționale, lucru demonstrat prin ilustrațiile nepotrivite din manualele de matematică.

Potrivit comunicatului, editura a promis că va pune în aplicare de îndată politica și îndrumările conducerii Partidului Comunist în ceea ce privește materialele didactice, pentru a se asigura că acestea ”vor adera necontenit la direcția politică potrivită și corectă și se vor orienta către valorile morale ale societății chineze”.

Manualele pentru clasele primare ale Editurii pentru Educație Populară, principala editură chinezească pentru manuale școlare, au stârnit proteste pe rețelele de socializare chineze încă din luna mai, mai mulți utilizatori ai rețelei chinezești Weibo plângându-se că ilustrațiile prezintă elevi cu ochi prea mici, numindu-le rasiste.

De asemenea, aceștia au mai acuzat că în unele ilustrații apar evidențiate exagerat reprezentări ale organelor sexuale masculine, chiar și prin pantalonii pe care îi poartă băieții.

Cireașa de pe tort: unii copii sunt îmbrăcați în haine stele și dungi, care au fost interpretate ca fiind o ținută pro-americană.

În luna mai, editura a exprimat scuze publice pe contul său oficial de WeChat, după ce a primit ordin din partea responsabililor Partidului Comunist Chinez de a redesena și regândi materialele educaționale pentru începutul noului an școlar.

Autoritățile de la Beijing și-au întărit controlul asupra manualelor școlare și a curriculum-ului în ultimii ani, pentru a stimula sentimentele patriotice în rândul tinerilor. Guvernul a luat măsuri de interzicere a manualelor editate în străinătate – de pildă cele pentru limbi străine – și a introdus în programele școlare învățăturile ideologice ale președintelui Xi Jinping pentru elevii din ciclurile primar și gimnazial.

Textbook8
Sursa foto: Manya Koetse / WhatsOnWeibo.com
Boner
Sursa foto: Manya Koetse / WhatsOnWeibo.com
Textbookweird
Sursa foto: Manya Koetse / WhatsOnWeibo.com
Girl
Sursa foto: Manya Koetse / WhatsOnWeibo.com
Textbook5
Sursa foto: Manya Koetse / WhatsOnWeibo.com
scroll to top