Retailerii europeni solicită aplicarea normelor UE împotriva concurenței neloiale

,
Autor:    -  
shirts, exhibition, shop
Fotografie de jarmoluk pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Mulți comercianți cu amănuntul și piețe de desfacere în creștere rapidă din țări terțe nu respectă normele europene privind siguranța produselor și protecția consumatorilor. UE trebuie să acționeze, solicită EuroCommerce, potrivit Retail Detail.

Punerea în aplicare este insuficientă

Grupul european de susținere a comercianților cu amănuntul și a angrosiștilor solicită „o aplicare mai eficace și mai eficientă a normelor UE” pentru a se asigura că produsele puse la dispoziția cumpărătorilor din Europa sunt sigure, nu induc în eroare și sunt conforme cu toate normele UE. Prin urmare, organizația lansează o campanie intitulată #Compliance4All.

„UE are cel mai înalt nivel de protecție a consumatorilor și de siguranță a produselor din lume”,

spune directorul Christel Delberghe, «dar, din ce în ce mai des, nu reușim să ne aplicăm propriile norme – în special atunci când vine vorba de comercianți și piețe din țări terțe».

Autoritățile naționale nu cooperează eficient, susține ea. Comercianții cu amănuntul și piețele cu creștere rapidă din țările terțe trec în mare măsură peste legislația UE. Serviciile vamale europene nu dispun de forța de muncă și de resursele necesare pentru a controla eficient afluxul de importuri.

Condiții de concurență inegale

Acest aflux de produse neconforme și de oferte înșelătoare pune în pericol siguranța consumatorilor și creează condiții de concurență inegale pentru comercianții cu amănuntul din UE, care trebuie să respecte standarde ridicate și să suporte costurile de conformitate. Potrivit EuroCommerce, impactul este resimțit în sectoare precum jucăriile, cosmeticele, textilele, încălțămintea și electronicele. Și aceasta într-un moment în care UE are nevoie urgentă să își stimuleze propria competitivitate.

La urma urmei, testele arată că produsele conțin adesea substanțe chimice care prezintă riscuri pentru sănătate sau prezintă riscuri de sufocare sau de strangulare (în cazul jucăriilor și textilelor, de exemplu). De asemenea, informațiile privind impactul asupra mediului pot fi incorecte, produsele pot fi fabricate prin muncă forțată, iar consumatorii sunt expuși la practici de marketing agresive, informațiile importante fiind adesea omise.

Actori chinezi

Deși EuroCommerce nu menționează nume sau țări, este clar că federația comerțului cu amănuntul se referă în principal la concurența din ce în ce mai mare din partea jucătorilor chinezi cu costuri reduse, precum Shein sau Temu. Aceștia sunt din ce în ce mai criticați pentru că vând produse contrafăcute și utilizează tehnici de marketing manipulatoare.

La cererea organizațiilor europene de consumatori, Comisia Europeană tocmai a cerut socoteală societății Temu. Retailerul afirmă că ia deja măsuri pentru a asigura siguranța consumatorilor.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!