Închide

Retailerul spaniol Mango își intensifică expansiunea globală. Unde va deschide magazine?

Avatar
Image Gallery Close Up

Foto: press.mango.com

Timp de citire: 3 minute

Retailerul spaniol de modă Mango, fondat în urmă cu 40 de ani în Barcelona, își intensifică expansiunea globală în ciuda incertitudinilor economice care au zdruncinat alți giganți mondiali de îmbrăcăminte de masă, potrivit Fashion United.

După o încetinire declanșată de pandemia Covid-19, compania de familie a inaugurat în ultimele luni mai multe magazine mari în întreaga lume.

Printre acestea se numără un spațiu de 400 de metri pătrați (1.300 de metri pătrați) în Los Angeles, unul de dimensiuni similare în Manchester, Anglia, și un magazin emblematic în Bengaluru, centrul tehnologic din India.

Mango a deschis un total de 115 magazine în ultimul an, în principal în Statele Unite, unde punctele sale de vânzare s-au triplat, a declarat directorul global de retail al companiei, Cesar de Vicente, într-un interviu acordat AFP.

Compania are peste 2.700 de magazine în peste 115 țări, față de aproape 6.000 în întreaga lume pentru Inditex, proprietarul Zara, celălalt succes al comerțului cu amănuntul de îmbrăcăminte din Spania.

Extinderea a contribuit la creșterea cifrei de afaceri, Mango așteptându-se să înregistreze vânzări de peste trei miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) în 2023 – un record – atunci când își va anunța luni rezultatele anuale, a declarat pentru AFP De Vicente, în timp ce se afla în fața prototipurilor unor noi articole de îmbrăcăminte la sediul extins al companiei, într-o suburbie a Barcelonei.

În această clădire – supranumită “campusul” – grupul textil, care are 500 de stiliști, își proiectează și testează viitoarele colecții.

Compania vinde aproape 160 de milioane de articole de îmbrăcăminte și accesorii pe an.

Ambasadorii vedetelor

Mango își are originile în 1984, când un tânăr de origine turcă, Isak Andic, a deschis primul său magazin pe Paseo de Gracia, celebra stradă comercială din Barcelona, cu ajutorul fratelui său mai mare Nahman, care a avut un succes enorm.

Spania tocmai ieșea dintr-o dictatură de zeci de ani, care s-a încheiat odată cu moartea generalului Francisco Franco în 1975, iar consumatorii erau dornici de haine mai moderne.

“El a văzut că aveam nevoie de culoare, de stil”, a spus De Vicente.

Andic a deschis rapid zeci de alte magazine în Spania și apoi în străinătate, începând cu Portugalia și Franța, țări vecine, toate sub numele Mango.

Pentru a ajuta la creșterea vânzărilor, compania a angajat mari vedete precum modelul britanic Kate Moss, actrița spaniolă Penelope Cruz și fotbalistul francez Antoine Griezmann pentru campaniile sale de marketing.

La fel ca principalul său rival național Inditex, cel mai mare retailer de modă din lume, ale cărui mărci includ Bershka și Pull&Bear, Mango se străduiește să își adapteze rapid producția la cele mai recente tendințe în materie de modă, oferind în același timp prețuri accesibile.

Cele două grupuri “au multe asemănări”, deoarece “s-au dezvoltat în același timp”, dar există și unele diferențe semnificative, a declarat Marcel Planellas, profesor de strategie la școala de afaceri Esade din Barcelona.

Mango are doar o singură marcă și nu deține nicio fabrică, externalizându-și producția în principal în Turcia și Asia, unde costurile sunt mai mici, a adăugat el.

500 de magazine noi

Compania, care are aproximativ 14.000 de angajați și care urmărește să se diferențieze de mărcile low-cost precum Shein și Primark prin accelerarea ascensiunii pe piață, își va prezenta luni noul plan strategic, împreună cu rezultatele anuale.

Este de așteptat să își confirme ambițiile internaționale, cu 500 de noi magazine planificate până în 2026.

Aceste deschideri vor avea loc în principal în Statele Unite, Marea Britanie și Franța, a doua piață ca mărime a grupului după Spania, a declarat De Vicente.

Acest dinamism contrastează cu lentoarea observată în alte părți ale sectorului în Europa, unde retailerul american Gap a închis magazine, iar compania franceză de vânzare cu amănuntul de îmbrăcăminte Camaieu, care își făcea și vindea propriile colecții de modă pentru femei, s-a închis la sfârșitul anului 2022.

Mango se bucură de o “situație solidă”, spre deosebire de unii dintre concurenții săi, a declarat Planellas, care preconizează că societatea se va lista la bursă în următorii ani, așa cum a făcut Inditex în 2001.

scroll to top