Închide

Retragerea din Rusia și blocajele din China au costat scump brandul de sport Adidas

Avatar
adidas, atlantic city, shopping

Fotografie de sbl0323 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Deși vânzările au revenit pentru Adidas, profiturile au scăzut cu mai bine de un sfert în ultimele trei luni. Retragerea din Rusia și blocajele din China au costat scump brandul de sport, potrivit RetailDetail.eu.

Pierderea Rusiei

„Sportul revine în centrul atenției în această vară”, se bucură Kasper Rorsted, CEO al Adidas, după doi ani de restricții Covid. Vânzările în principalele categorii de fotbal, alergare și aer liber au crescut cu două cifre în al doilea trimestru, „pe fondul incertitudinii macroeconomice sporite”. Astăzi, 20% din aceste vânzări provin din vânzări directe către consumatori.

Excluzând efectele valutare, vânzările totale au crescut cu 4%, în principal datorită piețelor occidentale. Cu toate acestea, suspendarea operațiunilor din Rusia din cauza războiului din Ucraina l-a costat pe producătorul de articole sportive 100 de milioane de euro în vânzări, în timp ce problemele lanțului de aprovizionare din Vietnam – încă cauzate de blocajele de anul trecut – au costat încă 200 de milioane de euro în vânzări. Profitul operațional a scăzut cu 28% față de anul precedent, la 392 de milioane de euro.

China își revine prea încet

Situația din China (-35% din vânzări în ultimul trimestru) rămâne și ea dificilă, potrivit lui Rorsted: recuperarea este mai lentă decât se aștepta din cauza restricțiilor persistente legate de coronavirus. În plus, brandul se teme de o posibilă încetinire a cheltuielilor de consum pe alte piețe la sfârșitul acestui an.

Prin urmare, Adidas își reduce previziunile pentru întregul an. Producătorul de îmbrăcăminte sport anticipează acum o creștere a vânzărilor între 5 și 9%, excluzând efectele valutare. Anterior, multinaționala se aștepta la o creștere de 11 până la 13%. La sfârșitul anului, compania se așteaptă la un profit net de aproximativ 1,3 miliarde de euro, în loc de peste 1,8 miliarde de euro.

scroll to top