Închide

Revizuirea diagnosticului de Alzheimer adoptă o scală de evaluare similară cu cea a cancerului

Avatar
dementia, alzheimer's, long-covid

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Experții în boala Alzheimer revizuiesc modul în care medicii diagnostichează pacienții cu această afecțiune cerebrală progresivă – cel mai frecvent tip de demență – adoptând o scală de evaluare în șapte puncte, bazată pe modificările cognitive și biologice ale pacientului, potrivit Reuters.

Noile orientări, prezentate duminică de experți într-un raport publicat în cadrul unei conferințe a Asociației Alzheimer la Amsterdam, adoptă un sistem de clasificare numerică care evaluează evoluția bolii, similar celui utilizat în diagnosticarea cancerului. De asemenea, acestea elimină utilizarea unor termeni precum ușor, moderat și sever.

Revizuirea – care înlocuiește liniile directoare emise în 2018 – a fost determinată de disponibilitatea crescută a testelor care detectează în sânge proteinele cheie legate de Alzheimer, cum ar fi beta-amiloidul, și de noile tratamente care necesită confirmarea patologiei bolii înainte de utilizare.

Noul sistem este conceput pentru a fi mai precis și pentru a reflecta mai bine boala de bază a unei persoane, potrivit Dr. Clifford Jack de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, autorul principal al raportului sponsorizat de Asociația Alzheimer și de Institutul Național de Îmbătrânire, o parte a Institutelor Naționale de Sănătate ale guvernului american.

Schimbarea vine într-un moment în care medicii se pregătesc să identifice și să trateze pacienții cu medicamentul Leqembi de la Eisai și Biogen, care a obținut aprobarea Food and Drug Administration în această lună, și cu medicamentul experimental donanemab de la Eli Lilly, care se află acum în curs de examinare de către FDA.

“Intrăm cu adevărat într-o eră a unei medicini mult mai personalizate, în care începem să înțelegem că există anumiți biomarkeri care sunt crescuți în anumite grade la persoanele aflate în diferite stadii”, a declarat Dr. Maria Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer.

În cadrul noii abordări de diagnosticare, pacienții ar primi un scor de la 1 la 7 în funcție de prezența unor biomarkeri anormali ai bolii și de amploarea modificărilor cognitive. Sistemul include, de asemenea, patru stadii biologice clasate în a, b, c și d. De exemplu, stadiul 1a este atunci când o persoană este complet asimptomatică, dar are biomarkeri anormali.

“Stadiul 1a este într-adevăr începutul dovezilor că cineva are boala”, a spus Jack.

În stadiul 2, o persoană poate avea biomarkeri anormali și schimbări foarte subtile în cogniție sau comportament. Stadiul 3 este aproximativ echivalent cu stadiul presimptomatic actual cunoscut sub numele de deficiență cognitivă ușoară, în timp ce stadiile 4, 5 și 6 sunt echivalente cu demența ușoară, moderată și severă.

Noua scală include, de asemenea, un stadiu 0 pentru persoanele care sunt purtătoare de gene care garantează că vor dezvolta boala Alzheimer. Această categorie include persoanele cu sindromul Down, dintre care 75% dezvoltă Alzheimer la vârsta adultă.

Remarcând similitudinea noului sistem cu stadiile cancerului, Jack a declarat: “Nu există un cancer de sân ușor. Sunt stadii numerice”. De asemenea, Jack a menționat că multe alte afecțiuni pot provoca demență, dar nu toate demențele sunt boala Alzheimer.

Noile orientări sunt destinate medicilor pentru a fi utilizate în practica clinică, deoarece mulți se confruntă pentru prima dată cu perspectiva de a oferi pacienților tratamente care pot încetini evoluția bolii, mai degrabă decât să trateze doar simptomele.

Boala Alzheimer, care distruge treptat memoria și abilitățile de gândire, se caracterizează prin modificări la nivelul creierului, inclusiv plăci beta amiloide și încurcături neurofibrilare, sau tau, care duc la pierderea neuronilor și a conexiunilor acestora.

Orientările din 2018, care erau destinate cercetării, încorporau tehnologiile existente pentru detectarea proteinelor Alzheimer pe baza scanărilor PET ale creierului și a testelor de lichid cefalorahidian, care erau accesibile doar prin puncție lombară. Aceste teste erau costisitoare și nu erau utilizate în mod obișnuit în practica medicală standard.

scroll to top