Închide

Rich & richer | Cea mai bogată șefă din Marea Britanie a încasat anul trecut peste un sfert de miliard de £

Avatar
black net

Fotografie de Lesly Juarez pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Denise Coates, fondatoarea și directoarea executivă a companiei care operează platforma online de pariuri Bet365, a câștigat aproape 300 de milioane de lire sterline anul trecut din salariu și dividende, confirmându-și poziția de frunte în topul celor mai bogați executivi din Marea Britanie, potrivit datelor publicate luni de Financial Times.

Salariul încasat de Denise Coates în anul financiar încheiat în martie 2023 a fost de aproximativ 221 de milioane de lire sterline, conform situațiilor financiare depuse luni de companie, în creștere de la salariul de 213 de milioane de lire sterline încasat cu un an mai devreme. La salariu se adaugă cel puțin jumătate din totalul de 100 de milioane de lire sterline plătite de companie sub formă de dividende, având în vedere participația ei ca fondator al platformei Bet365.

Creșterea sumelor încasate vine în contradicție cu faptul că grupul a înregistrat pierderi înainte de plata taxelor și impozitelor de 72,6 milioane de lire sterline, de la un profit de aproape 50 de milioane de lire sterline în 2022. Compania susține că trecerea pe minus a fost cauzată de eforturile de investiții făcute pentru extinderea pe mai multe piețe externe, în special în America de Nord.

Grupul Bet365 este și proprietarul majoritar al clubului de fotbal Stoke City FC, care a raportat, la rândul său, pierderi anuale de 12,4 milioane de lire sterline, semnificativ mai mici decât pierderile de 26,3 milioane de lire sterline din anul anterior.

Denise Coates ocupă unul dintre locurile fruntașe în topul celor mai bogați oameni de afaceri din Marea Britanie. În ultimii ani, câștigurile sale din salarii și dividende au sărit considerabil de pragul de 1 miliard de lire sterline.

Salariul ei, de 15 ori mai mare decât al următorului din top

Salariul lui Denise Coates este cu mult mai mare decât al oricărui alt director executiv al companiilor din FTSE 100 – cele mai mari companii listate la Bursa de la Londra, după capitalizarea bursieră.

Dintre șefii acestor companii, cel mai bine plătit este CEO-ul de la gigantul farmaceutic AstraZeneca, Pascal Soriot, cu salariu anual de aproximativ 15 milioane de lire sterline în 2022. El a fost urmat de șeful BAE Systems, Charles Woodburn, cu salarii 10,7 milioane de lire sterline, și Albert Manifold de la CRH, cu salarii doar inferioare.

Totuși, este de precizat că Bet365 este o companie de familie, fondată chiar de Denise Coates și familia sa la Stoke-on-Trent în urmă cu mai bine de două decenii, la începutul anilor 2000.

Compania reprezintă unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Marii Britanii. De asemenea, compania a donat anul trecut 100 de milioane de lire sterline Fundației Denise Coates, o organizație caritabilă afiliată fondatoarei companiei.

Cel mai mare salariu încasat vreodată de Denise Coates ca șefă la Bet365 a fost de 421 de milioane de lire sterline în 2020, scăzând ulterior la 250 de milioane de lire sterline în 2021, apoi la 213 de milioane de lire sterline în 2022.

Ca atare, ea a câștigat 1,1 miliarde de lire sterline numai din salariile anuale în ultimii patru ani.

Mai mult, grupul Bet365, deținut în proporție de peste 50% de Denise Coates, a plătit 100 de milioane de lire sterline în dividende în 2023, aceeași sumă în 2022, 97,5 milioane de lire sterline în 2021 și 95 de milioane de lire sterline în 2020.

Potrivit datelor financiare făcute publice luni, veniturile Bet365 au crescut la 3,4 miliarde de lire sterline în anul financiar încheiat în martie 2023, de la 2,9 miliarde de lire sterline în anul precedent, majoritatea veniturilor provenind din activitățile de pariuri sportive.

Creșterea afacerilor a reflectat extinderea pe noi piețe, în 2022 fiind lansate operațiunile din SUA și Canada, însă extinderea în America de Nord a condus și la ”o creștere semnificativă a costurilor”, așa cum a precizat grupul britanic în comunicatul privind rezultatele financiare.

scroll to top