Închide

Rishi Sunak se află în fața celui mai mare test politic al mandatului său de premier al UK

Avatar
london, england, great britain

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Rishi Sunak se află în fața celui mai mare test politic al mandatului său de premier, în timp ce se pregătește să prezinte un acord cu Uniunea Europeană care riscă să provoace o confruntare cu unioniștii din Irlanda de Nord și cu membri ai propriului său partid, potrivit Bloomberg.

O soluție la impasul din Irlanda de Nord ar permite Regatului Unit să reseteze relațiile cu UE, cel mai mare partener comercial al său, la mai bine de trei ani după ce Marea Britanie a părăsit oficial blocul comunitar. Premierul speră, de asemenea, să convingă Partidul Democratic Unionist să renunțe la veto-ul său asupra formării executivului de împărțire a puterii în Irlanda de Nord. Aceștia au blocat funcționarea acestuia timp de mai bine de un an în semn de protest față de așa-numitul protocol, partea din acordul Brexit care reglementează locul unic al regiunii în UE și pe piețele comerciale ale Regatului Unit.

Deși momentul încheierii unui acord final rămâne fluid, au fost elaborate planuri pentru un anunț încă din această săptămână. Sunak a supravegheat o avalanșă diplomatică în ultimele zile, organizând întâlniri cu partidele din Irlanda de Nord și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a pregăti terenul.

În ciuda informațiilor din ziare care anunțau un anunț pentru luni, este posibil ca acesta să fie amânat cu cel puțin o zi, deoarece Sunak continuă să discute cu UE și cu DUP, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt.

Brexitul se confruntă cu realitatea sumbră în timp ce Sunak se apropie de un acord cu Irlanda de Nord

Abordarea lui Sunak față de proprii săi parlamentari conservatori a schimbat cursul în weekend. După ce până acum a ținut chiar și majoritatea miniștrilor în întuneric cu privire la statutul unui acord, șefii guvernului au început sâmbătă să contacteze parlamentarii pentru a le cere opiniile cu privire la forma unui acord final. Aceștia au reluat cuvintele lui Sunak de la Conferința de Securitate de la München, spunându-le parlamentarilor că s-au făcut progrese, dar că este nevoie de mai multă muncă.

Acest lucru a declanșat reînvierea vechilor dezbateri despre Brexit în discuțiile de grup de pe WhatsApp ale parlamentarilor conservatori în weekend, cu rolul Curții Europene de Justiție în Irlanda de Nord în prim-planul minții lor.

De ce Irlanda de Nord menține Marea Britanie și Europa în dezacord: QuickTake

Deși Sunak a obținut 90% din cererile sale în cadrul discuțiilor cu UE, nu a reușit să convingă blocul că CEJ nu ar trebui să aibă niciun rol în Irlanda de Nord, au declarat persoane apropiate părții britanice. La rândul său, UE a asigurat statele membre că va fi respectată integritatea pieței unice și a CEJ.

Fostul lider al partidului, Iain Duncan Smith, a scris sâmbătă în Telegraph că “atâta timp cât legislația și reglementările UE se aplică în Irlanda de Nord, lăsând provincia în afara pieței unice proprii a Regatului Unit și în afara domeniului de aplicare a legislației exclusiv britanice, DUP nu se poate întoarce în Adunare”.

Johnson intervine

Între timp, fostul premier Boris Johnson continuă să fie un ghimpe în coasta lui Sunak.

El crede că Sunak ar face o mare greșeală dacă renunță la proiectul de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord – legislația pe care Johnson și Liz Truss au introdus-o pentru a permite miniștrilor să rescrie unilateral cea mai mare parte a protocolului – a declarat o persoană apropiată lui. Până când Johnson nu vede textul unui acord, nu poate emite o judecată asupra termenilor acordului, a spus persoana respectivă.

Ministrul guvernamental Penny Mordaunt a declarat duminică pentru Sky News că intervenția lui Johnson nu a fost “complet inutilă” și a spus că cele șapte teste ale DUP pentru ca un acord să primească sigiliul lor de aprobare, reprezintă baremul pe care acordul guvernului “trebuie să îl depășească”.

Utilizarea proiectului de lege ar depinde de tipul de acord încheiat, iar guvernul are deja puterile necesare pentru a pune în aplicare un acord negociat, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt.

Irlanda de Nord se bucură de un dividend Brexit – dar pentru cât timp?

Între timp, DUP rămâne în strânsă comunicare cu Grupul de Cercetare Europeană al parlamentarilor conservatori Brexit de linie dură. Deși unii au recunoscut în privat că nu au puterea de a bloca orice nou acord, ERG intenționează să se întâlnească marți, al cărui rezultat ar putea submina capacitatea lui Sunak de a obține sprijinul DUP.

Sunak ar putea fi nevoit să continue fără sprijinul unor unioniști nord-irlandezi și al conservatorilor Brexitul, deși speră să îi convingă și pe alții. Un oficial guvernamental a declarat pentru Bloomberg că există trei rezultate posibile: ca DUP să fie de acord cu un acord și acesta să avanseze fără opoziție; un scenariu mai probabil, în care unii parlamentari DUP și ERG se opun unui acord, dar nu îl pot bloca; și unul în care Sunak încearcă să continue negocierile, în mare parte pentru a se da în spectacol.

Este probabil să câștige un vot în Camera Comunelor, indiferent de situație, dacă va alege să organizeze unul, deoarece Partidul Laburist din opoziție i-a oferit lui Sunak “acoperire politică” pentru a obține un acord. Chiar și așa, capacitatea lui Sunak de a gestiona politica fragilă a săptămânii viitoare s-ar putea încheia cu un triumf sau cu haos.

scroll to top