Robert Downey Jr. investește într-un start-up franțuzesc care cercetează deliciile viitorului

,
Autor:    -  
Ynsect
Sursa foto: Ÿnsect.

Timp de citire: 2 minute

Start-up-ul agri-tech franțuzesc Ÿnsect, care a ajuns în atenția publică în urmă cu 10 ani datorită viermilor de făină (Tenebrio Molitor) pe care îi creștea pentru hrana peștilor de crescătorie și a animalelor domestice, a anunțat că a reușit să strângă 224 de milioane de dolari cu prilejul unei noi runde de finanţare, după ce într-o rundă anterioară strânsese 125 de milioane de dolari. Printre cei care au participat la inițiativă s-a numărat și actorul american Robert Downey Jr.

De la crearea sa, agri-tech-ul a strâns 360 de milioane de euro, scrie Le Figaro.

Finanțarea va fi utilizată pentru construcția celei mai mari ferme de insecte din lume la Poulainville, lângă Amiens, aceasta urmând să fie deschisă la începutul anului 2022. Aceasta va fi primul sit industrial al Ÿnsect, sub forma unei ferme verticale unde producția ar putea ajunge până la 200.000 de tone de proteine de insecte, la capacitatea maximă. Fabrica va avea circa 500 de angajați, deși va fi complet automatizată, de la reproducerea insectelor, până la sterilizare, sortare și ambalare.

Piscicultura este o industrie în plin avânt la nivel mondial, în condițiile în care cantitățile de pește sălbatic disponibil pentru captură scad vertiginos din cauza acidificării și încălzirii treptate a apelor oceanice din cauza schimbărilor climatice, pe fondul creșterii continue a cererii din partea consumatorilor.

Creșterea la scară industrială a peștelui necesită cantități mari de proteine, iar multe din sursele disponibile nu sunt suficient de potrivite pentru hrana peștilor. Ÿnsect speră să schimbe acest lucru prin furnizarea de proteine ​​provenite din insecte, cu un profil proteic adaptabil pentru diferite animale, inclusiv pentru pești, dar și pentru animalele de companie.

Fără să insiste asupra acestui fapt, cei de la Ÿnsect spun că proteinele din insecte pot fi foarte potrivite și pentru hrana umană, însă la acest capitol sunt încă destule bariere antropologice de depășit.

”Ÿnsect nu este doar despre creșterea insectelor. Schimbările climatice și creșterea populației la nivel mondial ne obligă să producem mai multe alimente pe mai puțin teren disponibil și cu mai puține resurse, astfel încât să nu radem toate pădurile și să nu ne golim toate oceanele. Credem că Ÿnsect poate juca un rol esențial ca parte dintr-o soluție globală”, a declarat co-fondatorul și CEO-ul agri-tech-ului, Antoine Hubert.

Una dintre componentele principale ale hranei pentru acvacultură provine tot din pești, din exploatarea prin traulere care greblează fundul oceanelor pentru pești de mici dimensiuni, măcinați și amestecați cu o pastă proteică. Tot acest proces păcătuiește prin nesustenabilitate, în condițiile în care, la nivel global, pentru hrana peștilor de acvacultură se consumă aproximativ 44 de milioane de tone de pește oceanic pe an.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!