România a câștigat procesul pentru Roșia Montană! Chiar și așa, reîncepe caftul politic
Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiții (ICSID), curtea de arbitraj internaţional cu sediul la Washington, a dat câștig de cauză României în dosarul Roşia Montană împotriva companiilor reclamante Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Știrea a fost anunțată inițial de Guvern, aproape de miezul nopții, după care a publicat în scurt timp și facsimilul deciziei ICSID.
Textul deciziei publicate:
”Tribunalul arbitral decide următoarele:
1. Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor.
2. Cu majoritate de voturi, respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România.
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală.
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi.”
Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) au solicitat despăgubiri în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, în valoare de minim 6,7 miliarde de dolari.
De-a lungul ultimelor săptămâni, informațiile pe surse, răspândite inclusiv de reprezentanți oficiali ai Guvernului, prezentau cazul într-o lumină sumbră pentru România, cele mai multe voci susținând că procesul ar fi urmat să fie pierdut, iar România să fie nevoită să plătească sume importante – în jurul a 2 miliarde de dolari – drept despăgubire către companiile reclamante.
Chiar în urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, declara că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.
În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.
Conform Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Valoarea acestora era, în 2013, estimată la peste 16 miliarde de dolari. Controvesată este însă modalitatea de extragere a metalelor preţioase – cu ajutorul cianurilor.
Organizaţiile ecologiste au susţinut că procedeul este dăunător pentru mediu, dar şi pentru locuitorii din zonă.
În plus, acestea au atras atenţia că extinderea minei va distruge o parte a vechilor galerii romane, dar şi patru vârfuri montane.
La dorința Guvernului României condus la data depunerii dosarului de către Dacian Cioloș, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.
Guvernul mulțumește politicos tuturor
Guvernul a transmis, vineri seară, mulţumiri tuturor celor implicaţi în apărare intereselor statului român în dosarul Roşia Montană şi anunţă oficial că doreşte publicarea integrală a deciziei instanţei. Aceasta este aşteptată în următoarele 20 de zile, transmite News.ro.
”România a câştigat acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român”, transmite Guvernul în comunicatul oficial.
Ciolacu jubilează și lovește în opoziție
”Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni. Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale. Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”,
a scris premierul Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook chiar cu câteva minute înainte de anunțul oficial din partea Guvernului.
Deși nu îl numește explicit, ținta atacului lui Ciolacu este fostul premier Dacian Cioloș, căruia i-a reproșat anterior, în cuvinte dure, faptul că a condus și finalizat demersurile de includere a siturilor miniere de la Roșia Montană în patrimoniul cultural UNESCO, motiv pentru care proiectul minier a fost abandonat, iar România a fost acționată în justiție de către companiile reclamante.
Șeful PNL trage focul la spuza lui: ”Felicitări, Boloș!”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a comentat, la rândul său, verdictul în procesul Roşia Montană, referindu-se la faptul că, după 9 ani de procese, România obţine o decizie definitivă şi executorie, grație ministerului de Finanțe condus de colegul său de partid, Marcel Boloș:
”România câştigă procesul privind Roşia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie (…) S-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experţii Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocaţi selecţionată de minister. Mulţumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României”, a transmis Ciucă pe Facebook, citat de News.ro.
Concluzia lui Cioloș: Și sătui, și cu slănina-n pod!
Fostul premier Dacian Cioloş a reacționat și el, la scurt timp după anunțarea deciziei, spunând că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi trebuie protejat:
”Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a scris el pe Facebook, potrivit Agerpres, fără să răspundă explicit la acuzațiile voalate ale premierului Ciolacu.
Drulă, ca un pitbull, asmute DNA împotriva coaliției de la putere
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat coaliţia de guvernare că a “isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică” împotriva USR, legată de procesul referitor la Roşia Montană, transmite Agerpres, citând reacția de pe Facebook postată pe contul oficial al USR.
El apreciază că DNA ar trebui să se autosesizeze, sugerând că această campanie a generat câştiguri pe bursă sau ar fi putut să facă rău României:
“România câştigă procesul Roşia Montană. Nu există despăgubiri de plătit. Ciolacu, Boloş, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR. Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesedişti să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca şi cum am fi pierdut deja? DNA dacă n-ar fi condus de un servitor al actualului guvern, ar trebui să se autosesizeze în această noapte. Este incredibilă hoţia şi minciună acestei guvernări. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PCR, Partidul Comasat Român PSD-PNL. Se strânge laţul, Marcele. O să vină momentul când vei plăti pentru toate astea!”
Și ministrul Economiei vorbește despre speculații la bursă
Într-o primă reacție, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, spune că speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze:
”România a câştigat procesul Roşia Montană. Asta în ciuda celor care au încercat să facă rău României. Speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze. Avem materii prime critice pe care putem să le exploatăm responsabil, cu tehnologii de ultimă generaţie, prietenoase cu mediul şi doar dacă adăugăm valoare aici în România. Şi dacă noi ne dorim acest lucru”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, după aflarea verdictului, citat de Agerpres.