Închide

România a primit nota 3, cea mai mică din UE, la calitatea infrastructurii rutiere

Avatar
warning triangle, accident, highway

Fotografie de Rico_Loeb pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cu chiu cu vai, România a bifat anul acesta 1.000 de km de autostradă. Vecinii din regiune stau mai bine decât noi. Pentru asta ne critică afaceriștii, transportatorii și chiar NATO.

Un raport al Forumului Economic Mondial și un sondaj la care au participat 13.000 de oameni de afaceri din întreaga lume arăta că România e pe ultimul loc la acest capitol dintre toate țările Uniunii Europene, potrivit TVR. Avem cea mai mică nota, 3, la calitatea infrastructurii rutiere.

Suntem la egalitate cu Ucraina, tară care nu face parte din blocul comunitar european, și am depășit Moldova, o altă țară cu probleme și care nu are bani pentru infrastructură. Vecinii noștri din UE, Ungaria și Bulgaria, au note peste noi, 4 respectiv 3,4. Am văzut cum stăm noi, dar să aruncăm un ochi și pe lucrurile bune pe care le fac alții.

Elvețienii au cele mai bune drumuri din Europa, apoi urmează Olanda și podiumul este completat de Austria și Portugalia. Infrastructura rutieră e mai proastă decât în țara noastră în Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo, Albania și Macedonia de Nord. Nu ar trebui să ne uităm în curtea lor, ci în a noastră, dar asta arăta rapoartele.

Și dacă avem drumuri proaste, avem și accidente. România se află în fruntea clasamentului în Europa în ceea ce privește numărul de accidente rutiere produse zilnic, potrivit newsweek.ro.

În 2022, au avut loc, în medie, zilnic, 76 de accidente, ceea ce înseamnă peste 28.000 de accidente în toată țara, într-un singur an. Accidentul nu înseamnă doar o tablă îndoită, ci în urma lor, în fiecare zi, în țara noastră, au decedat, în medie, patru oameni. Cele mai mult accidente rutiere produse în România au avut loc pe timpul zilei, 73% dintre ele, și 87% din totalul lor, pe carosabil uscat. Asta dacă ne mai întrebam cum stăm la capitolul educație rutieră.

Mai avem nevoie de vreo comparație? Nu, dar totuși să ne facem o idee. În Suedia sunt cele mai sigure drumuri din Europa. Acolo au loc 18 decese la un milion de locuitori, pe când la noi sunt de 5 ori mai multe. În aceste condiții nu ne mai rămâne decât să cântăm: Drumurile noastre toate… se vor asfalta vreodată!

scroll to top