Închide

România a redus importurile de fructe și legume turcești cu 14%, în primul semestru

Avatar
fruit, vegetables, market

Fotografie de jarmoluk pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

România importă mai puține fructe și legume din Turcia, unul din principalii furnizori, situație cu care nu ne-am mai întâlnit de ceva vreme. Țara noastră face parte din rândul țărilor care au redus importurile – 14%, în primul semestru, față de aceeași perioadă de anul trecut, alături de Germania – 10%, Bulgaria – 3% și Rusia, principalul client – 10%.

Pe ansamblu, însă, exporturile de fructe și legume turcești s-au majorat în primele șase luni, până la 2,5 milioane de tone, comparativ cu 2,3 milioane de tone, în perioada similară din 2021. Se continuă astfel tendința crescătoare din 2021, când volumele au atins 5,1 milioane de tone, comparativ cu 4,5 milioane de tone, în 2020, potrivit serviciului turc de statistică Turkstat, citat de Retail.ro.

Livrările turcești s-au majorat și către Irak și Ucraina, principalele destinații după Rusia. De asemenea, creșteri au fost înregistrate și pe relația cu Siria – 10 %, Georgia – 22% și Iran -66%.

În ceea ce privește relația cu UE, cantitățile livrate au atins 500.000 tone, nivel similar celui consemnat în aceeași perioadă din 2021, conform freshplazza.

Principalii importatori de fructe și legume turcești sunt Rusia- 30% din total, urmată de Germania – 10%, Ucraina și Irak, câte 7%, fiecare, România – 6%, Bulgaria – 3%, Siria – 3%, Polonia – 2%, India- 2% și Olanda- 2%.

scroll to top