Închide

România bate pasul pe loc, dar Turcia începe o nouă explorare a gazelor în Marea Neagră

Avatar
Jpt 2020 Fatih Hero2
Timp de citire: 2 minute

Nava de foraj Fatih a Turciei a lansat miercuri o nouă etapă a lucrărilor de explorare în Marea Neagră pentru căutarea rezervelor de gaze naturale, a informat TASS. Nava își va desfășura explorarea gazelor naturale timp de două luni și jumătate la o adâncime de 5.000 de metri sub nivelul mării, a confirmat ministrul turc al Resurselor Naturale și Energiei, Fatih Donmez.

La 21 august 2020, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat despre descoperirea unui mare zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră, în largul coastei provinciei Sakarya.

În viitorul apropiat, a spus președintele la acea vreme, autoritățile vor rezolva problemele tehnice privind producția de gaze în câmp și vor începe imediat forajul. Valoarea de piață a noilor rezerve de gaze explorate la acea vreme a fost estimată provizoriu la 180 de miliarde de dolari.

Compania turcă Turkiye Petrolleri plănuiește să foreze 40 de puțuri în câmpul Sakarya de pe platforma Mării Negre, ale căror rezerve explorate sunt estimate la 540 de miliarde de metri cubi. Turcia intenționează să realizeze aceste dezvoltări în mod independent, fără a atrage companii străine.

Context

Ankara, care se confruntă cu o lipsă de rezerve proprii de energie, este nevoită să recurgă la import pentru a-şi acoperi cea mai mare parte a necesarului intern, fiind unul din cei mai mari cumpărători de gaze naturale ruseşti.

De aceea, de mai mulţi ani, navele sale de foraj explorează resursele energetice ale Mării Negre.

În august 2020, Turcia a anunţat că a descoperit cel mai mare depozit de gaze naturale al său, de 405 miliarde de metri cubi, iar în iunie 2021 nava de foraj Fatih a descoperit un depozit de 135 de miliarde de metri cubi în zăcământul de gaze Sakarya.

scroll to top