Închide

România, printre țările UE cu cea mai mare scădere a speranței de viață la naștere în 2020

Avatar
people, man, adult

Fotografie de skalekar1992 pe Pixabay

Deși speranța de viață la naștere a crescut în ultimul deceniu în toate țările Uniunii Europene, anul pandemic 2020 a inversat trendul în majoritatea statelor europene, potrivit datelor publicate astăzi de Biroul European de Statistică – Eurostat.

Statisticile oficiale arată că speranța de viață la naștere a crescut, în medie, cu peste doi ani pe deceniu începând din anii 1960. Cu toate acestea, cele mai recente date disponibile sugerează că speranța de viață a stagnat sau chiar a scăzut în ultimii ani în mai multe state membre ale UE.

Mai mult, în urma izbucnirii pandemiei COVID-19, anul trecut, speranța de viață la naștere a scăzut în marea majoritate a statelor membre ale UE, potrivit datelor disponibile pentru 2020. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Spania (-1,6 ani comparativ cu 2019) și Bulgaria (-1,5), urmate de România, Lituania și Polonia (toate -1,4).

Populația masculină a fost mai afectată de această scădere în majoritatea statelor membre ale UE, cele mai mari scăderi ale speranței de viață a bărbaților fiind înregistrate în Bulgaria (-1,7 ani), Letonia și Polonia (ambele -1,5 ani), precum și în România și Spania ( ambele -1,4 ani).

Informațiile provin din estimările provizorii ale Eurostat.

Speranța de viață la naștere este numărul mediu de ani pe care un copil nou-născut astăzi i-ar trăi, dacă întreaga lui viață s-ar desfășura în actualele condiții demografice privitoare la mortalitate.

Life Expectancy Change 2020
Modificările survenite în 2020 asupra speranței de viață la naștere în țările europene. Sursa: Eurostat.
scroll to top