Închide

România și războiul comercial al SUA cu toată lumea: taxă ”anti-dumping” la importuri de tablă

Avatar
plant, aluminium, production

Fotografie de homw pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Departamentul de Comerț al Statelor Unite a anunțat că va impune ”imediat” taxe antidumping preliminare asupra importurilor de tablă de aluminiu din 18 țări, inclusiv din România, dar și din Germania, Bahrain, Brazilia, Spania, India și Italia, relatează AFP, citată de Hotnews.

În total, ”este vorba de bunuri în valoare de 1,96 miliarde de dolari și reprezintă un procent destul de mare din industria totală a aluminiului din această țară”, a declarat secretarul american al comerțului, Wilbur Ross, într-un interviu, acordat Fox Business.

”Deciziile finale vor fi luate în februarie 2021”, adică după alegerile prezidențiale, a indicat ministrul lui Donald Trump, precizând că decizia finală va fi luată de Comisia americană a comerțului internațional (ITC), o organizație independentă.

Deocamdată, aceste taxe preliminare vor fi percepute ”imediat”.

El a mai indicat că țara cea mai afectată de aceste noi tarife ar fi Germania, urmată de Bahrain, investigațiile arătând că aceste două țări și-au subvenționat cel mai mult industria metalurgică, pentru a exporta în Statele Unite.

Vizate de aceste taxe sunt și Croația, Egipt, Grecia, Indonezia, Oman, Serbia, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Taiwan și Turcia.

Wilbur Ross a subliniat, de asemenea, că China nu se află pe această listă, deoarece “un număr mare de taxe pentru produsele lor din aluminiu” au fost deja impuse.

“Deci, ceea ce se întâmplat de fapt, este că capacitatea excedentară chineză a fost deversată pe alte piețe”, a spus el.

Impunerea unor tarife punitive asupra aluminiului în primăvara anului 2018 a marcat începutul războiului comercial cu Beijingul. Acest conflict a dus la o scădere a deficitului comercial cu gigantul asiatic, dar fluxurile s-au schimbat cu importuri mai mari din Mexic, de exemplu.

Într-un comunicat de presă, Departamentul Comerțului amintește că de la începutul mandatului lui Donald Trump a inițiat 286 de investigații, în creștere cu 267% față de aceeași perioadă a mandatului anterior.

scroll to top