România, ţara cu cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto din Europa Centrală şi de Est
Piaţa de asigurări auto din România înregistrează cea mai mare rată a daunei din Europa Centrală şi de Est (ECE), după ce anul trecut a raportat cea mai puternică degradare a raportului dintre daune și primele brute subscrise, potrivit unui raport realizat de XPRIMM, la comanda Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor. Datele utilizate pentru realizarea studiului provin de la autoritățile de supraveghere a asigurărilor și de la asociațiile profesionale ale asigurătorilor din piețele ECE.
În privința raportului daune/prime brute subscrise, piețele de asigurări din Top 5 din ECE au oricum rezultate inferioare celor din regiune, dar România are cel mai slab rezultat la acest raport pentru ambele clase de asigurări auto – RCA si CASCO.
Situația aceasta s-a accentuat anul trecut, când România a înregistrat cea mai puternică degradare a raportului dintre daunele plătite și primele brute subscrise, consemnând o creștere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator. În aceste condiții, piața de asigurări auto din țara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât și pentru CASCO), cât și rate combinate care denotă pierderi financiare importante: 116,6% pentru RCA (în creștere de la 111% în 2018), respectiv 122% pentru CASCO (în creștere de la 11,3% în 2018).
În 2019, la nivelul Europei Centrale și de Est, România a fost a patra piață de asigurări generale, din perspectiva volumului de subscrieri (primelor brute subscrise), cu o cotă de piață de 6,86% în regiune pe acest segment. Totodată, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cota de piață de 8,92%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cota de piață de 9,50%.
La nivel național, segmentul CASCO a raportat, în 2019, o rată de creștere peste media segmentului non-life, de 11,78%, iar ponderea acestuia în portofoliul pieței a fost în ușoară creștere comparativ cu 2018, reprezentând 26,56% din primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor non-life din România (21,1% din totalul pieței). Daunele plătite pe segmentul CASCO au reprezentat aprox. 30% din daunele plătite pentru asigurări generale în România în anul 2019, acestea fiind în creștere cu circa 20,5% față de 2018.
În ceea ce privește asigurările RCA, rata de creștere a acestora a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%. Ponderea RCA în portofoliul pieței românești a fost în ușoară scădere comparativ cu 2018, fiind de 45,68% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life (36,3% din totalul pieței). Daunele plătite anul trecut în România pe segmentul RCA au reprezentat aprox. 55,45% din daunele plătite pentru asigurări generale, fiind în creștere cu circa 14,8% față de 2018.
Conform studiului, raportul dintre daunele plătite și primele brute subscrise pe segmentul auto din România s-a înrăutățit în 2019, comparativ cu anul precedent. O tendință similară a fost constatată în multe dintre piețele de asigurări auto din regiune, dar la un nivel sensibil mai scăzut.
Printre motivele care au condus, în plan general, la această situație se numără:
- creșterea costului reparațiilor auto – o tendință determinată, în parte, de complexitatea în creștere mașinilor din noile generații, de efecte valutare etc.;
- îmbătrânirea parcului auto, cauzată de scăderea vânzărilor de mașini noi.
- încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt.
În particular, în România, accentuarea dezechilibrului între cheltuielile cu daunele și volumul subscrierilor este favorizată de încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt și de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de reparații pe unele segmente.
Cum se anunță 2020
Este de așteptat ca rezultatele după prima jumătate a anului 2020 să arate o scădere majoră a dinamicii subscrierilor, anticipează studiul citat. România a raportat o scădere cu 27,5% a vânzărilor de mașini noi per ansamblul primelor 4 luni ale anului, iar comportamentul de consum ar putea fi afectat în continuare de insecuritatea financiară cauzată de pandemie.
În ceea ce privește previziunile privind daunele, raportul menționează că, deși traficul redus a determinat scăderea numărului de accidente, acesta nu a redus și gravitatea acestora. În plus,după reluarea activității este de așteptat o intensificare a traficului rutier cu autoturisme personale, în special în mediul urban și creșterea daunalității. De asemenea, este posibilă o tendință de accelerare a creșterii costurilor de reparații, din cauze care țin de deprecierea cursului de schimb, continuarea îmbătrânirii parcului auto etc.
Alte tendințe anticipate țin de anumite schimbări de comportament ale asigurătorilor și clienților, facilitate de restricțiile din timpul pandemiei. Astfel, este așteptată consolidarea și îmbunătățirea soluțiilor digitale de asistare a daunei adoptate pentru a face față condițiilor speciale generate de pandemie, iar aceste tendințe ar putea continua și post-pandemie.
Totodată, în același context, este anticipată o tendință de creștere a tentativelor de fraudă – exploatând imperfecțiunile sistemelor de procesare a daunelor “la distanță”. Prin urmare, asigurătorii s-ar putea gândi să-și reconsidere anumite proceduri care să permită finalizarea operațiunilor la distanță pe diverse segmente de activitate (semnătură electronică, documente în format electronic etc.)