Închide

Românii care vor să îşi cumpere o locuinţă în 2023 vor putea beneficia de programul Noua Casă

Avatar
realtor, real estate, real estate agent

Fotografie de mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Românii care vor să îşi cumpere o locuinţă în 2023 vor putea beneficia de programul Noua Casă, anunţă Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM – IFN S.A, potrivit DC News.

“Continuăm programul Prima Casă şi în anul, în 2023, sau Noua Casă, cum e acum. În acest moment avem consumat între 75% şi 80% din plafon. Practic, avem 8600 de români care au accesat programul Noua Casă, iar din plafonul de 1,5 miliarde de lei s-au consumat 1,2 miliarde lei. Până la sfârşitul anului sperăm să ajungem la un grad de consum de peste 90%, ceea ce este bine într-un an de criză, în care decizia de a investi este mai reţinută. De fapt, venim după trei crize. Şi să nu uităm că în 2020 timp de 4 luni, economia mondială a fost închisă, lockdown total”,

a declarat Dumitru Nancu la DC NEWS.

Vânzările de locuințe au scăzut dramatic

Vânzările de locuințe au scăzut cu până la 40% față de anul trecut, însă prețurile rămân la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Mai mult, se pare că românii nu mai sunt la fel de interesați nici de programul „Prima Casă”.

Vânzările de locuințe au scăzut cu până la 40 de procente față de anul trecut, asta deoarece românii au devenit extrem de reticenți atunci când vine vorba despre obținerea unui credit de nevoi personale, conform Digi24. Principala cauză a acestor schimbări este dată de creșterea mult prea mare a prețurilor pe piața imobiliară.

Prețurile se mențin ridicate

Românii ocolesc tot mai mult creditele, iar acest lucru este confirmat și de interesul mai scăzut pentru programul Noua Casă. Doar 70% din fonduri au fost consumate în mai bine de jumătate de an de la lansarea programului, deși analiștii economici se așteptau ca procentele să se ridice la peste 80%. Anul trecut, fondurile s-au epuizat în primele două luni.

Dobânzile și ratele mai mari îi fac pe români să se gândească de două ori înainte să își cumpere o locuință. Mulți aleg să locuiască în chirie și să aștepte o schimbare pe piața imobiliarelor.

„Există un număr mult mai scăzut de achiziții, atât de locuințe noi, cât și de locuințe vechi. Dacă vorbim despre locuințele noi, putem spune că scăderea este de cel puțin 30-40%”,

a transmis Bogdan Ivan Cosmin, secretar general Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

Conform datelor de la Agenția Națională pentru Cadastru din luna ianuarie și până în luna octombrie, s-au vândut cu 11.000 mai puține case și apartamente. Și nici așa, dezvoltatorii nu aleg să scadă prețurile, ba din contră, le cresc din ce în ce mai mult.

scroll to top