Închide

Românii economisesc mai mult și preferă depozitele bancare

Avatar

Gabriela Folcuț, Asociația Română a Băncilor / Foto: bankingnews.ro

Timp de citire: < 1 minut

Românii par a fi tot mai conștienți de importanța economisirii în viața lor, luându-și măsuri de precauție care să le minimizeze riscurile în cazul unor posibile șocuri financiare cauzate de criza economică instaurată pe fondul pandemiei de coronavirus. Acest lucru a fost subliniat și de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

“Statistica aferentă lunii martie arată o creștere de 13,6% a depozitelor, un avans mult mai susținut comparativ cu lunile anterioare. Economisirea în valută a înregistrat cea mai mare viteză de creștere, de 20%, un avans mai mare pe zona companiilor, undeva la 26%.

Starea de urgență a fost decretată înă la jumătatea lunii martie. Este posibil să asistam la o schimbare a obiceiurilor de consum și la o creștere a conștientizării privind necesitatea economisirii.

Este recomandabil ca fiecare să economisească cel puțin două, trei salarii pentru a acoperi nevoi viitoare determinate de o potențială criză”, a precizat Gabriela Folcuț (foto), director executiv al Asociației Române a Băncilor,  sâmbăta la Digi24.

Activitatea de creditare la nivel de martie a înregistrat cel mai mare nivel pe partea ipotecară din acest an, de aproape 1,3 miliarde de lei. La creditele de consum volumul creditelor acordate în martie, de 1,7 miliarde de lei, a fost sub nivelul înregistrat de acest indicator în februarie.

Trebuie precizat, însă, că aceasta este situația la nivelul lunii martie, când practic s-au operat solicitările de credit depuse practic înainte de debutul pandemiei. În prezent activitatea de creditare este afectată, pe partea de ofertă, de o serie de inițiative legislative aflate în diferite stadii, iar pe partea de cerere de criza COVID-19.

scroll to top