Închide

Piața neagră a vaccinurilor îngrijorează Comisia Europeană. OLAF a intrat pe fir

Avatar
Ursula Von Der Leyen

Sursa foto: AFP / ARIS OIKONOMOU / Der Spiegel.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat statele membre că obținerea de vaccinuri COVID din comerțul ilicit implică riscuri considerabile pentru sănătatea umană, notează Euractiv.com.

“Am auzit despre astfel de incidente și că au fost oferit doze de vaccinuri”, a declarat șeful executivului UE într-o conferință de presă miercuri (17 februarie), adăugând că există un număr tot mai mare de cazuri de fraudă și tentative de fraudă legate de vaccinuri.

Ea a spus că executivul european luptă împotriva acestui fenomen, susținând eforturile oficiului european antifraudă OLAF, care investighează în prezent cazurile și oferă sfaturi statelor membre cu privire la modul de identificare a fraudelor legate de vaccinuri.

”Scopul nostru este să aducem fraudatorii în fața justiției și să ajungem până în miezul acestor probleme”, a spus von der Leyen.

Luni, OLAF a declarat într-o notă informativă că au fost raportate mai multe cazuri de fraudatori care s-au oferit să vândă vaccinuri guvernelor care încearcă să depășească ritmul lent de aprovizionare cu vaccinuri pentru a putea imuniza o parte cât mai mare a populației.

„Într-o astfel de criză, vor exista întotdeauna oameni care caută să beneficieze sau să profite de problemele altora”, a spus von der Leyen.

Potrivit OLAF, fraudatorii se oferă să furnizeze guvernelor cantități mari de vaccinuri, prezentând un eșantion pentru a încasa prima plată în avans, pentru ca apoi să dispară cu banii.

Președinta von der Leyen a atras atenția că oferirea unor astfel de produse de către comercianți necunoscuți nu oferă nicio garanție că flacoanele livrate conțin într-adevăr vaccinul.

Biroul antifraudă OLAF a mai spus că fraudatorii pot livra loturi de vaccinuri false sau pot pretinde că reprezintă o afacere legitimă, că sunt în posesia sau au acces la vaccinuri.

”Cei care cumpără vaccinuri de pe piața neagră își asumă toate riscurile dacă se întâmplă ceva neprevăzut”, a mai spus von der Leyen către guvernele statelor membre, adăugând că în astfel de cazuri nu sunt oferite niciun fel de asigurări în legătură cu condițiile de livrare a produselor, de pildă dacă lanțul frigului a fost respectat pe parcursul transportului.

Ea a reamintit, de asemenea, că un vaccin constă în injectarea unei substanțe biologic active într-o ființă umană, iar inocularea cu alte substanțe decât cele autorizate ar constitui o responsabilitate imensă.

Câteva exemple și indicii

Săptămâna trecută, premierul ceh Andrej Babiš a declarat, în plenul parlamentului de la Praga, că lui și altor trei lideri din UE, pe care nu i-a nominalizat, li s-a oferit să semneze acorduri separate de livrare a unor vaccinuri anti-COVID-19, în afara cadrului acordului UE.

”În timp ce AstraZeneca refuza să livreze în UE 80 de milioane de doze, am primit oferte repetate pentru acest vaccin – nu numai eu, ci și alți trei prim-miniștri din Europa – chiar înainte de începerea livrărilor [către UE]”, a declarat Babiš, referindu-se la o ofertă care a venit de la un intermediar din Dubai.

AstraZeneca a negat că ar fi oferit oricui din UE oferte separate pentru vaccinurile anti-COVID-19.

”Preocuparea noastră actuală se referă la îndeplinirea angajamentelor globale față de guverne și de organizațiile internaționale de sănătate, cât mai repede posibil, pentru a ajuta la oprirea pandemiei; ca atare, în prezent nu furniză, nu vindem și nu distribuim sub nicio formă vaccinuri în sectorul privat”, potrivit unei declarații a reprezentanților AstraZeneca pentru Euractiv.com.

“Dacă cineva oferă vaccinuri private, acestea sunt probabil contrafăcute, deci ar trebui refuzate, iar autoritățile locale de sănătate ar trebui sesizate cu privire la cazurile respective”, a adăugat compania.

În Italia, doi intermediari ai unor companii farmaceutice ar fi oferit 27 de milioane de doze de vaccin COVID-19 regiunii Veneto din nord-estul țării.

”Avem speranța că am descoperit o nouă cale de aprovizionare, de care toată Italia poate beneficia”, a declarat președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, membru al partidului Lega Nord.

Cotidianul italian La Stampa a scris că un intermediar brazilian a oferit un milion de doze comisarului special al Italiei pentru COVID-19, Domenico Arcuri, precum și regiunii Lombardia din nordul țării.

Atât AstraZeneca, cât și Pfizer au negat cu fermitate faptul că furnizează vaccinuri în piața privată și au subliniat că, în timpul pandemiei, nu încheie contracte decât cu entități guvernamentale.

În conferința de presă de miercuri, comisarul UE pentru sănătate Stella Kyriakides a confirmat încă o dată că Agenția UE pentru Medicamente (EMA) nu a primit încă o cerere de revizuire continuă sau de autorizare condiționată pentru punerea pe piață a vaccinului Sputnik V, produs în Rusia.

”Nu putem să nu ne întrebăm de ce Rusia oferă, teoretic, milioane și milioane de doze, în timp ce vaccinarea propriei populații nu reușește să înregistreze progrese substanțiale” a comentat von der Leyen pe această temă.

scroll to top