Închide

Rusia devine a treia cea mai mare piață pentru plățile în yuani din cauza sancțiunilor

Avatar
chinese, currency, money

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Rusia a urcat pe locul trei într-o listă de ţări din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţi globale, subliniind modul în care este afectată de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Rusia nici măcar nu figurase pe lista lunară publicată de firma globală de mesagerie financiară SWIFT înainte de invazia sa în Ucraina, declanţată în februarie, dar ultimele cifre publicate joi arată că este depăşită doar Hong Kong şi Marea Britanie.

Firmele şi băncile ruseşti au fost implicate în iulie în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, în funcţie de valoare, potrivit SWIFT. Ponderea sa a crescut de la 1,42% în luna precedentă şi de la zero în februarie, când acţiunea Kremlinului în Ucraina, pe care Moscova o numeşte ”operaţiune militară specială”, a dus la impunerea de sancţiuni de către Occident.

Hong Kong rămâne, fără a fi surprinzător, principala sursă de tranzacţii în yuani în afara Chinei continentale, cu 73,8% din total, urmat de Marea Britanie, care a reprezentat 6,4%.

Intrarea bruscă a Rusiei pe listă va susţine argumentul că sancţiunile funcţionează şi o scot din sistemul bancar global bazat pe dolari americani. Dar îi va sprijini şi pe cei care spun că sancţiunile vor apropia Moscova şi Beijingul.

Pe lângă impactul asupra sectorului financiar, sute de mari firme occidentale şi-au retras sau şi-au redus puternic operaţiunile în Rusia ca reacţie la război.

Între timp, Rusia şi-a dezvoltat propriul sistem de mesagerie financiară în stil SWIFT, a creat conturi speciale la unele bănci încă nesancţionate şi continuă să comercializeze exporturi cheie, cum ar fi petrolul, cu ţări, de la China şi India şi până la Turcia.

Cele mai recente date SWIFT au confirmat, de asemenea, că rubla nu mai este printre primele 20 de monede globale utilizate pe pieţele internaţionale de plăţi. În decembrie era pe locul 16, cu o cotă de 0,3% în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, dar nu a mai fost pe listă de atunci.

Primele patru locuri pe această listă sunt ocupate de dolarul american, euro, lira sterlină şi yenul japonez, urmate de yuan pe locul cinci.

scroll to top