Închide

Rusia și-ar putea intensifica atacurile cibernetice împotriva statelor care susțin Ucraina

Avatar
Photo of person typing on computer keyboard

Fotografie de Soumil Kumar pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Statele care susțin pachetele de sancțiuni la adresa Rusiei sunt avertizate cu privire la o potențială creștere a amenințărilor cu activități cibernetice rău intenționate din partea Rusiei, inclusiv împotriva infrastructurii critice a acestor țări, ca răspuns la sancțiunile impuse în contextul invadării Ucrainei, scrie Euractiv.com.

Avertismentul a fost semnat în comun de către agențiile de securitate cibernetică din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă – care împreună formează alianța de partajare a informațiilor Five Eyes. Potrivit comunicatului, războiul din Ucraina ar putea expune, mai mult decât în alte rânduri, organizațiile de pretutindeni la criminalitatea cibernetică.

”Această activitate poate apărea ca un răspuns la costurile economice fără precedent impuse Rusiei, precum și la sprijinul material oferit de Statele Unite ale Americii, alături de aliații și partenerii lor”, a declarat Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și a Infrastructurii (CISA) într-un comunicat postat pe site-ul său.

În martie, CISA a declarat că există ”informații în derulare” potrivit cărora Rusia explorează mai multe opțiuni în privința unor potențiale atacuri cibernetice.

Săptămâna trecută, CISA a avertizat că grupări de hackeri bine pregătiți au demonstrat că pot prelua controlul asupra unei întregi game de dispozitive care contribuie la funcționarea centralelor electrice și a facilităților industriale, însă în textul avertismentului a evitat să numească explicit Rusia ca sursă a atacurilor. De altfel, Moscova neagă în mod constant că ar efectua sau ar sprijini atacurile cibernetice.

În cadrul avertismentului comun de miercuri, cele cinci agenții de securitate au avertizat și asupra potențialului grupurilor de criminalitate cibernetică care s-au angajat să sprijine guvernul rus în efectuarea de atacuri digitale împotriva țintelor occidentale.

”Aceste grupuri de criminalitate cibernetică aliniate Rusiei au amenințat că vor desfășura operațiuni cibernetice ca răzbunare pentru ofensivele cibernetice percepute împotriva guvernului sau poporului rus”, se mai arată în declarație.

scroll to top