Închide

S-a rupt lanțul de iubire? Un imens scandal a pus capac răbdării Austriei cu spionii ruși care mișună prin Viena

Avatar
eye, light, shadow

Fotografie de Annabel_P pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Un scandal de proporții uriașe izbucnit în ultimele zile, cauzat de arestarea unui fost ofițer de informații austriac pe baza unor acuzații grave de spionaj în favoarea Rusiei, a atras atenția autorităților austriece asupra necesității de a-și spori eforturile pentru securitatea țării și a nevoii de a împiedica operațiunile rusești de infiltrare, a declarat luni cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de Associated Press.

Acuzațiile aduse lui Egisto Ott, fost agent în cadrul Biroului Federal pentru Protecția Constituției și Antiterorism (BVT), o structură de informații desființată între timp, precum și arestarea lui care fost anunțată vineri sunt aspecte ”foarte grave”, determinându-l pe cancelarul Nehammer să convoace săptămâna viitoare, marți, o ședință a Consiliului Național de Securitate al Austriei.

Potrivit Constituției Austriei, Consiliul este format din unii miniștri ai Guvernului, precum și din membri de vârf ai tuturor partidelor politice și este un grup consultativ în probleme de securitate și apărare.

De partea sa, fostul agent a negat toate acuzațiile care i-au fost formulate.

”Pe de o parte, aceste acuzații trebuie să fie apanajul justiției. Însă, pe de altă parte, avem nevoie de o evaluare și de o clarificare a situației de securitate a republicii. Trebuie să evităm situația în care rețelele rusești de spionaj să ne amenințe țara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor și rețelelor politice”, a transmis Nehammer într-un comunicat.

Scandal de spionaj cu reverberații

Tribunalul Penal din Viena a aprobat luni o prelungire cu 14 zile a mandatului de reținere emis împotriva lui Egisto Ott.

În public, Procuratura din Viena a refuzat să ofere detalii despre acuzațiile de spionaj care i se aduc, menționând doar că au fost reținute infracțiuni de ”abuz în serviciu”, comise ”în detrimentul Austriei”.

Potrivit unui articol publicat în cotidianul austriac Der Standard, Ott este suspectat că a predat autorităților ruse date potențial sensibile de pe telefoanele mobile deținute de trei foști oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne austriac, în 2022.

Telefoanele mobile ar fi trebuit reparate de specialiștii IT ai fostei agenții de informații interne austriece la care lucra Ott, după ce au căzut în apă în timpul unei croaziere pe Dunăre, în 2017. În loc să se întâmple așa, datele au ajuns în mâinile lui Ott, care ar fi ajutat să fie transmise către serviciile de securitate rusești.

Der Standard mai susține că arestarea de vineri a lui Ott a fost prilejuită de unele informații aflate de autoritățile austriece de la omologii lor din Marea Britanie.

Mega-escrocheria Wirecard și legăturile sale cu Rusia

Anul trecut, britanicii au arestat cinci cetățeni bulgari, la care s-a adăugat un al șaselea în februarie 2024, aceștia fiind acuzați că ar fi membri ai unei rețele rusești de spionaj care colaborează cu Jan Marsalek, fost director de operațiuni și membru al Consiliului de Administrație al companiei germane de plăți Wirecard, companie despre care mai mulți oficiali susțin că a fost folosită pentru a finanța operațiuni secrete rusești.

Compania Wirecard a început să funcționeze în urmă cu 25 de ani, când se ocupa cu procesarea de plăți pentru site-urile de pornografie.

În vremurile sale de glorie, compania susținea că procesa tranzacții de 140 de miliarde de dolari pe an în numele a 250 de milioane de firme, rivalizând chiar cu companii de anvergură globală, cu erau Square sau PayPal. La un moment dat, fusese evaluată la o valoare mai mare decât orice bancă germană.

Acum, Marsalek, cetățean austriac, se ascunde undeva în străinătate, într-o locație necunoscută, fiind căutat de poliția germană pentru acuzații de fraudă, în urma colapsului companiei pe care o conducea, în 2020.

O investigație comună a publicației Der Spiegel, a radiodifuzorului public german ZDF, a ziarului austriac Der Standard și a platformei ruse de investigații The Insider, publicată luna trecută, a arătat că Ott și un alt fost ofițer de informații austriac sunt suspectați că au spionat potențiale ținte în Europa și că au transmis informațiile către Marsalek, care ar avea legături operative cu serviciile secrete rusești cel puțin din 2014.

Mai mult, Ott și colegul său împreună cu care a fost arestat vineri l-ar fi ajutat pe Marsalek să părăsească Austria spre o destinație necunoscută cu un avion privat în 2020, după prăbușirea Wirecard.

Marsalek, super-spionul rușilor, îndrăgostit de Putin

O anchetă a publicației americane The Wall Street Journal din toamna trecută arăta că, în virtutea funcției sale de director de operațiuni, Marsalek a supravegheat tranzacții în valoare de până la 140 de miliarde de dolari pe an, în numele a mii de companii.

Pentru un timp, a locuit într-un conac de lângă München, pe care l-a închiriat cu 38.000 de dolari pe lună și s-a plimbat prin toată lumea cu avioane private. În timpul aflat la conducerea companiei, Marsalek a făcut peste 60 de călătorii în Rusia folosindu-se de șase pașapoarte austriece, sub diferite identități.

Ancheta WSJ mai arată că, după ce Wirecard a avut pierderi în valoare de două miliarde de dolari în 2020, Marsalek s-a îmbarcat într-un zbor privat către Austria, de unde a ajuns în Moscova, și a obținut un pașaport rusesc sub un nume fals.

Tot în același an, compania a intrat în insolvență, după ce a anunțat că nu poate localiza 1,9 miliarde de euro în numerar pe care îi raportase în bilanț.

Procurorii susțin că mai multe miliarde de dolari din fondurile investitorilor au fost deturnate prin activități fictive și tranzacții supraevaluate, iar directorul general al companiei, Markus Braun, a fost acuzat de fraudarea investitorilor și de alte infracțiuni.

În urma unor investigații transnaționale, s-a descoperit că Marsalek era cel care furase suma de la investitori și s-a folosit de funcția sa pentru a ajuta în mod ilegal agențiile de spionaj rusești să transfere bani pentru finanțarea de operațiuni secrete în întreaga lume. De asemenea, tot el i-a oferit asistență și organizației de mercenari Wagner, fondată și condusă la acea vreme de Evgheni Prigojin.

De asemenea, în timp ce se afla la conducerea Wirecard, Marsalek a ajutat GRU, agenția de informații militare a Rusiei, și SVR, principala organizație de spionaj a Kremlin-ului, să plătească ofițeri de informații și informatori și să direcționeze bani în zonele de conflict din Orientul Mijlociu și Africa.

Mai mult, procurorii au indicii că Marsalek colecta informații despre numeroși clienți germani ai Wirecard din München, în special despre principala agenție de informații germană BND și despre Biroul Federal de Criminalistică, echivalentul german al FBI-ului.

Potrivit unor surse apropiate de Marsalek, acesta era ”obsedat de lumea spionajului, lăsând adesea să se înțeleagă faptul că avea legături cu anumiți ofițeri, afirmații pe care mulți le-au respins ca fiind doar vorbe goale”.

De asemenea, acesta avea o statuetă a lui Vladimir Putin pe biroul său.

Ott, o simplă rotiță într-un angrenaj complex

Der Spiegel a luat legătura cu Ott, iar acesta a respins toate acuzațiile care i se aduc, spunând că sunt lipsite de orice temei.

Nu este pentru prima dată când Ott se află în atenția autorităților.

În 2017, agențiile de informații occidentale i-au avertizat pe omologii lor austrieci despre posibilitatea ca Ott să lucreze ca spion în favoarea Rusiei. La acea dată, Ott a fost suspendat din funcția pe care o ocupa în BVT, fiind ulterior arestat pentru scurt timp, în 2021.

Mai trebuie menționat și că luna trecută Austria a expulzat doi diplomați ruși de la Ambasada Rusiei de la Viena, oficialii austrieci evocând motive legate de ”spionaj”, fără să ofere mai multe detalii către public.

scroll to top