Preluarea grupului maghiar OTP de către Banca Transilvania, în analiza Consiliului Concurenței
Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Banca Transilvania S.A. intenţionează să preia companiile OTP Bank România S.A., potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiţii, servicii de administrare a portofoliilor şi leasing.
Companiile OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L., Fundaţia OTP Bank România, precum şi subsidiarele acestora, fac parte din Grupul OTP, oferind, de asemenea, produse şi servicii de natură financiar-bancară.
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această tranzacţie trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege, precizează sursa citată.
Eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă prin e-mail în termen de 20 zile, mai precizează Consiliul Concurenței, în comunicatul citat.
Banca Transilvania a semnat, pe 9 februarie 2024, contractul pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile OTP Bank România, precum şi a celorlalte companii din Grupul OTP România, preţul total al tranzacţiei ridicându-se la 347,5 milioane de euro.
OTP Bank România este o bancă universală. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, a fost acționarul semnificativ al OTP Bank România. OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.
Banca Transilvania este cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele și liniile de business din domeniul financiar. Are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, aproximativ 10.000 de angajați, soluții de banking online de ultimă generație și o rețea puternică de agenții la nivel național.
Consultanții Băncii Transilvania în această tranzacție au fost Barclays Bank Ireland PLC (consultant financiar), Filip & Company (consultant juridic) și PwC România (consultant due diligence).