Sandu vs. Stoianoglo, dezbaterea anului în Republica Moldova. Unde poate fi urmărită în România?

,
Autor:    -  
Sursa foto: Ziarul de Gardă.

Timp de citire: 2 minute

Președinta în funcție a statului, Maia Sandu, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo au ajuns în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, după scrutinul din 20 octombrie. Marea finală are loc pe 3 noiembrie. Până atunci, cei doi contracandidați sunt protagoniștii unei dezbateri televizate, care poate decide modul în care votează moldovenii, transmite Euronews.ro.

În primul tur, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 42,45% din voturi, iar candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98%.

Dezbaterea are loc duminică, 27 octombrie, la Palatul Republicii, din Chișinău, între orele 10:00 și 11:30, și va putea fi urmărită și în România, la Euronews România și la TVR Info.

Regulille dezbaterii:

  • Nu va exista un moderator al dezbaterii.
  • Candidații au dreptul să formuleze întrebări și să răspundă fie în limba română, fie în rusă.
  • Fiecare candidat va fi însoțit de cinci membri ai echipei, care vor sta în afara platoului de filmare, de un cameraman și un fotograf din partea staff-urilor proprii.
  • Fiecare candidat va avea un reprezentant responsabil să monitorizeze respectarea timpului alocat pentru întrebări, răspunsuri și replici.
  • Candidații nu vor îndemna la ură, la război sau la agresiune. SUnt interzise mesaje de ură națională, rasială sau religioasă, incitare la discriminare, separatism teritorial, violență publică sau alte manfestări care atentează la regimul constituțional.
  • Ordinea intervențiilor va fi stabilită prin tragere la sorți, înainte de începerea dezbaterilor.

Structura dezbaterilor:

1. Mesajul de salut către alegători – 2 minute fiecare candidat

2. Întrebări reciproce – 10 întrebări adresate de fiecare candidat:

  • formularea întrebării – un minut
  • răspuns – două minute
  • replica – un minut

Cu zece secunde înainte de expirarea timpului acordat pentru întrebări, răspunsuri sau replici, candidații vor fi atenționați printr-un semnal sonor.

La expirarea timpului, microfoanele vor fi deconectate.

Dacă un candidat intervine pe segmentul de timp al celuilalt, microfonul său va fi deconectat.

Dacă candidatul continuă să intervină chiar și cu microfonul deconectat, se va emite un semnal sonor distinctiv care semnalează încălcarea regulilor. Dezbaterea va fi reluată doar după ce candidatul respectiv se conformează regulamentului.

În cazul în care timpii alocați pentru cele trei etape nu sunt consumați integral, aceștia nu se vor recupera.

Jurnalistul Euronews România Vitalie Cojocari a publicat o analiză detaliată a peisajului politic din Republica Moldova în așteptarea marii dezbateri de duminică. Analiza integrală este disponibilă aici.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!