Închide

Șansă mare pentru România: CE a aprobat finanțarea 100% a proiectelor de infrastructură mare

Avatar
highway, drive, driving

Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

În premieră pentru România, Comisia Europeană a aprobat finanțarea temporară a proiectelor de infrastructură de transport în procent de 100%, nu 85%, conform regulamentului anterior.

Derogarea se bazează pe constrângerile financiare și impactul pandemiei asupra bugetului de Stat, arată Ministerul Transporturilor, potrivit Radio România Actualități.

Această excepție va fi pe durată limitată, între iulie 2020 și iunie 2021 după care România va contribui din nou de la bugetul de stat cu 15% pentru finanțarea proiectelor aprobate de Comisia Europeană.

Cele mai mari investiții în derulare cu fonduri europene sunt realizarea Autostrăzii A1 Sibiu- Pitești, Autostrada A0 Centura București și modernizarea magistralei feroviare Brașov-Curtici.

Potrivit Ministerului Transporturilor, riscul de dezangajare – pierderea finanțării europene – pe proiectele din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) este pentru suma de 778 milioane de euro.

Pentru toate Programele Operaționale Europene (transport, energie, mediu, dezvoltare regională), autoritățile estimează aproximativ 2.1 miliarde euro cu risc de dezangajare.

scroll to top