Închide

UE: Conținutul online de natură teroristă trebuie eliminat în decurs de o oră

Avatar
6738ac9d0ea6b8eb41778684f6c1e7d8

Sursă foto: The Daily Dot

Timp de citire: 2 minute

Conținutul online considerat de natură „teroristă” trebuie eliminat în decurs de o oră în UE, în conformitate cu reguli mai stricte adoptate miercuri (28 aprilie) de Parlamentul European, potrivit Euractiv.

„Această reglementare va face mai dificil pentru teroriști să abuzeze de internet pentru a recruta online, pentru a incita online la atacuri, pentru a-și glorifica atrocitățile online”,

a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în momentul prezentării legislației.

Cu toate acestea, măsurile au stârnit neliniște în rândul ONG-urilor și grupurilor care militează pentru drepturi omului, inclusiv Amnesty și Reporteri fără frontiere, care se tem că ar putea fi folosite pentru a îngrădi libertatea de exprimare.

Deputații europeni au susținut legislația fără vot, după ce nu au făcut nicio modificare la un acord din decembrie cu privire la această problemă.

Conform regulamentului, platformele online care operează într-o țară din Uniunea Europeană vor fi obligate să elimine rapid sau să blocheze accesul la conținutul ofensator, altfel vor risca o amendă care ar putea ajunge până la patru procente din cifra de afaceri globală a companiei.

Acest lucru se aplică chiar dacă ordinul provine dintr-un stat UE diferit, deși țara gazdă ar avea 72 de ore pentru a evalua dacă cererea a fost justificată și nu a încălcat drepturile fundamentale.

Excepții se aplică conținutului postat în scopuri educaționale, jurnalistice, artistice sau de cercetare.

Europarlamentarul conservator polonez care a servit ca raportor pentru legislație, Patryk Jaki, l-a numit „un text bun și echilibrat” care susține libertatea de exprimare pe internet, îmbunătățind în același timp „securitatea” online.

Țările UE trebuie să înceapă introducerea regulamentului în legislațiile lor naționale de la sfârșitul lunii viitoare, după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al blocului, și va fi pe deplin aplicabil un an mai târziu.

scroll to top