Închide

Schimb reciproc avantajos pe axa Baku-Sofia: gaze azere contra electricitate bulgărească

Avatar
The old gas stove on fire

Fotografie de KWON JUNHO pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

În cadrul unei întâlniri care a avut loc duminică în capitala azeră, Baku, Azerbaidjanul și Bulgaria s-au înțeles asupra unui schimb reciproc avantajos de energie: Bulgaria s-a oferit să exporte energie electrică în Azerbaidjan în schimbul creșterii cantității de gaze furnizate de partea azeră, a anunțat ministrul interimar al Economiei de la Sofia, Nikola Stoyanov, citat de televiziunea de stat bulgărească, scrie Euractiv.com.

”Cu o astfel de înțelegere – schimb de gaze cu energie electrică, Bulgaria ar putea primi cantități importante de gaze în următoarele patru-cinci luni, tocmai când avem cea mai mare nevoie de ele, iarna. Ei produc energie electrică doar din gaz, iar noi suntem un mare producător de energie electrică, exportăm și avem supraproducție. Dacă Bulgaria poate furniza electricitate, iar Azerbaidjanul poate trimite gaz, ei fac economii”, a explicat el pentru sursa citată.

Bulgaria este unul dintre cei mai mari exportatori de energie electrică din Europa, datorită capacităților sale de producție din mai multe surse – cărbune, hidro și nuclear.

Totodată, ministrul Stoyanov a recunoscut că Bulgaria este în negocieri și cu Gazprom pentru furnizarea de gaze.

În acest context, ministrul Energiei de la Sofia, Rosen Hristov, a declarat la finalul săptămânii trecute că există o decizie politică a Kremlinului de a nu exporta gaze în Bulgaria.

Planul, ideal pe hârtie, greu de pus în practică

La sfârșitul lunii iulie, prim-ministrul de atunci, Kiril Petkov, a întreprins o altă vizită Baku, în cadrul căreia a anunțat că Azerbaidjanul ar putea furniza Bulgariei cantități suplimentare de 500 milioane până la 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an. În prezent, gazele din Azerbaidjan însumează 1 miliard de metri cubi anual, ceea ce este suficient pentru o treime din nevoile țării.

Cantitățile suplimentare ar face ca gazul din Azerbaidjan să contribuie cu două treimi la necesarul de consum al Bulgariei.

Problema este că nu există capacitatea de a transporta cantități suplimentare în acest moment.

Noua interconexiune de gaze dintre Bulgaria și Grecia ar trebui să înceapă să funcționeze până la finalul lunii septembrie, iar prin acest nou gazoduct ar urma să fie transportat gaz azer. Capacitatea conductei poate fi mărită, de la capacitatea actuală de transport de 3 miliarde de metri cubi pe an până la 5 miliarde de metri cubi, dacă vor fi instalate compresoare mai puternice.

În același timp, se vorbește despre extinderea Coridorului Sudic, prin extinderea gazoductului TANAP (Trans-Anatolian gas pipeline), al cărui traseu se oprește, deocamdată, la granița turco-bulgară.

”Experții din Ministerul Energiei vor continua discuțiile cu Azerbaidjanul privind prețul, cantitățile și condițiile”, a adăugat ministrul Economiei.

În iulie, Azerbaidjanul și Comisia Europeană au semnat un memorandum care prevede dublarea furnizării de gaze azere către UE prin Coridorul Sudic.

Potrivit înțelegerii, volumul ar crește de la 10 miliarde de metri cubi în prezent la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027.

Anul viitor, importurile de gaze europene din bazinul Mării Caspice sunt de așteptat să crească de la 8 miliarde de metri cubi până la 12 miliarde de metri cubi.

scroll to top