Închide

Cenușă în cap | Olanda își va recunoaște trecutul rușinos în privința comerțului cu sclavi

Avatar
amsterdam, netherlands, canal

Fotografie de 3345557 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul olandez intenționează să își ceară scuze pentru rolul său istoric în comerțul cu sclavi și să înființeze un fond pentru proiecte care au ca scop creșterea gradului de conștientizare în privința moștenirilor sclaviei, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Bloomberg.

Fondul va fi anunțat după ce autoritățile centrale își vor prezenta oficial scuzele pentru rolul națiunii olandeze în istoria sclaviei, ceea ce s-ar putea întâmpla până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, potrivit surselor citate.

În ce privește fondul care va fi înființat, acesta ar putea ajunge la 200 de milioane de euro.

Cancelaria premierului Mark Rutte a refuzat să comenteze informațiile.

Anul trecut, primarul capitalei olandeze Amsterdam și-a cerut scuze în mod oficial pentru rolul orașului său în istoria sclaviei, iar banca ABN Amro și Banca Centrală Olandeză i-au urmat exemplul în acest an.

Klaas Knot, guvernatorul băncii centrale și membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, și-a prezentat scuzele în fața urmașilor sclavilor și a înființat un fond pentru finanțarea proiectelor în valoare de 5 milioane de euro (5,1 milioane de dolari) pentru următorii 10 ani, destinat unor proiecte care se vor derula în Olanda, Surinam și în unele insule din Caraibe.

Săptămâna aceasta, premierul Mark Rutte va face o vizită în Surinam, unde va discuta despre istoria sclaviei în țară. Vineri, Rutte a declarat în fața presei olandeze că, pe tema rolului olandezilor în comerțul cu sclavi, ”va urma un moment semnificativ spre finalul acestui an”.

scroll to top