Închide

 Schimbările climatice au cauzat ample modificări ale vegetației din Alpi, vizibile din spațiu

Avatar
mountains, snow, flowers

Fotografie de narya pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Zăpada din Alpii europeni dispare rapid şi este înlocuită de vegetaţie, o consecinţă observabilă a schimbărilor climatice care pot fi văzută din spaţiu, potrivit unei noi cercetări, informează DPA.

Cercetători de la Universitatea din Lausanne şi Universitatea din Basel au folosit date satelitare pentru a compila cea mai cuprinzătoare analiză a schimbărilor în productivitatea vegetaţiei din Munţii Alpi, potrivit unei cercetări apărute joi în revista Science.

Echipa de cercetători, condusă de profesoara Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel, a folosit date satelitare pentru a demonstra că vegetaţia de deasupra lizierei a sporit în aproape 80% din Alpi în ultimele patru decenii din cauza schimbărilor climatice. Acoperirea cu zăpadă se reduce de asemenea.

”Amploarea schimbării s-a dovedit a fi absolut masivă în Alpi”, a spus Rumpf.

”Plantele alpine sunt adaptate la condiţii aspre, dar nu sunt foarte competitive”, a spus profesoara Sabine Rumpf adăugând că speciile specializate îşi pierd avantajul odată cu schimbarea condiţiilor de mediu. ”Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă”.

Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri – excluzând gheţari şi păduri – şi a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut ”semnificativ” în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendinţă îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.

”Analize anterioare ale datelor satelitare nu au identificat o astfel de tendinţă”, a spus Antoine Guisan, din cadrul Universităţii Lausanne.

”Timp de mulţi ani, măsurătorile la sol au arătat o scădere în ceea ce priveşte adâncimea zăpezii la altitudini joase”, a spus Gregoire Mariethoz, de asemenea din cadrul Universităţii din Lausanne. ”Din cauza acestei scăderi, anumite regiuni au devenit în mare parte lipsite de zăpadă”.

scroll to top