Schimbările climatice pot face din Marea Britanie un important producător de vin de calitate
Potrivit unui nou studiu, Marea Britanie ar putea detrona regiunile de top producătoare de vin Champagne și Burgundia din Franța, din cauza efectelor schimbărilor climatice, potrivit Euronews.
Studiul Climate Resilience in the UK Wine Sector a constatat că creșterea temperaturilor în următorii ani ar putea face din Marea Britanie un jucător important în producția de vin de calitate.
Privind proiecțiile climatice, cercetătorii au spus că temperaturile din regiunile viticole din Marea Britanie ar putea crește cu 1,4 °C până în 2040 — pe lângă creșterea cu un grad din anii 1980.
Acest lucru va însemna că cantitatea de zahăr din strugurii din Marea Britanie ar fi mai în concordanță cu o calitate mai bună a vinului și un conținut mai mare de alcool, au spus ei.
„Producția de aici, în Marea Britanie, a reușit să producă vinuri spumante care au un stil foarte asemănător cu cele produse în Champagne”, a spus cercetătorul principal, profesorul Stephen Dorling. „Clima a ajutat din ce în ce mai mult să se potrivească cu producția franceză”, a adăugat el.
Cercetătorii au observat că cele mai bune regiuni pentru cultivarea strugurilor Pinot Noir și Chardonnay — două dintre elementele de bază pentru fabricarea șampaniei — se vor deplasa spre nord, departe de Franța.
Vinul roșu de calitate ar putea deveni chiar posibil datorită proiecțiilor de mediu, au spus aceștia, numind acest lucru „un Sfânt Graal”.
„În această țară, nu am fost renumiți pentru producția de vinuri roșii, dar climatul în schimbare oferă o perspectivă pentru asta”, a scris profesorul Doring.
Studiile anterioare au avertizat că schimbările climatice vor crea „riscuri necuantificate” pentru producătorii de vin din Marea Britanie.
„Schimbările climatice ar putea provoca mai multe extreme și, prin urmare, amenință și mai mult stabilitatea producției”, au scris ei în 2016.
Profesorul Dorling le-a cerut vinificatorilor din Marea Britanie să planteze mai multă viță de vie pentru a profita de pe urma temperaturilor crescute prognozate în următoarele două decenii.
„Când plantăm o viță de vie, aceasta are o durată de viață de 20-30 de ani, așa că trebuie să luăm decizia corectă cu privire la ceea ce vom planta, pentru că va fi cu noi pentru o perioadă”, a spus el.
În 2021, Vineyards acopereau aproximativ 3.800 de hectare de teren în Regatul Unit, conform studiului Climate Resilience in the UK Wine Sector.
Aceasta este o creștere de aproape 400% față de nivelurile din 2004 — anul în care vinul spumant a început să domine producția.
Anul 2018 a fost un an extraordinar, record pentru producția de vin din Marea Britanie. O vară lungă și fierbinte atipică a făcut ca Marea Britanie să producă pentru prima dată peste 15,6 milioane de sticle.
O vară mai caldă și mai puține boli care afectează vița de vie au însemnat mai multe recolte și, ulterior, mai mult vin.
Regatul Unit are mult mai puțin teren plantat cu viță de vie în comparație cu țările producătoare de vin, ceea ce înseamnă că industria tinde spre căutarea calității în detrimentul cantității.
Este puțin probabil ca podgoriile britanice să producă vreodată sticle sub 10 lire sterline (aproximativ 12 dolari) pentru rafturile supermarketurilor, notează AP.