Închide

Scumpirile la carburanți abia au început: petrolul a atins maximele anului și se duce spre 100$/baril

Avatar
industry, sunset, fossil fuel

Fotografie de ARMBRUSTERBIZ pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preţurile petrolului au urcat la cele mai înalte nivele al anului în această săptămână, continuând o creştere care i-a determinat pe unii analişti să anticipeze că preţurile ţiţeiului ar putea atinge 100 de dolari pe baril înainte de sfârşitul acestui an, transmite CNBC, citat de News.ro.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional au fost tranzacţionate vineri, la Londra, în declin cu 0,3% în scădere la 93,46 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au fost puţin modificate, la 90,09 dolari.

Atât contractul Brent, cât şi WTI au închis joi la cele mai înalte niveluri ale anului.

Contractele petroliere au consemnat a treia săptămână pozitivă consecutivă.

Creşterea preţurilor vine pe fondul aşteptărilor crescânde pentru o ofertă mai strânsă, după ce Arabia Saudită şi Rusia au luat măsuri pentru a reduce livrările globale şi şi-au extins măsurile de reducere a producţiei de petrol până la sfârşitul anului.

Liderul OPEC, Arabia Saudită, a declarat pe 5 septembrie că îşi va prelungi reducerea producţiei de 1 milion de barili pe zi până la sfârşitul anului, iar liderul non-OPEC, Rusia, s-a angajat să reducă exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi până la sfârşitul anului.

Ambele ţări au spus că îşi vor revizui lunar reducerile voluntare.

Analiştii de la Bank of America consideră acum că preţurile petrolului ar putea creşte în curând peste 100 de dolari.

”În cazul în care OPEC+ va menţine reducerile în curs ale livrărilor până la sfârşitul anului, în contextul cererii pozitive din Asia, credem că preţurile petrolului Brent ar putea depăşi 100 de dolari/bbl înainte de 2024”, au declarat marţi analiştii conduşi de Francisco Blanch, într-o notă de cercetare.

Tamas Varga, de la firma de brokeraj de petrol PVM, a declarat că un salt către pragul de 100 de dolari este ”plauzibil”, invocând constrângerile de producţie din Arabia Saudită şi Rusia, întreţinerea viitoare a rafinăriei, deficitul structural de motorină în Europa şi un consens tot mai mare că ciclul actual de înăsprire se va termina curând.

”Cu toate acestea, o astfel de creştere implică şi o revenire a presiunilor inflaţioniste”, a declarat Varga vineri, pentru CNBC.

Acest lucru s-a reflectat, a spus el, în datele din această săptămână privind inflaţia din SUA şi creşterea cheltuielilor consumatorilor, care au indicat că ratele dobânzilor pot rămâne mai ridicate pentru mai mult timp şi ar putea avea un impact negativ atât asupra creşterii economice, cât şi asupra creşterii cererii de petrol.

”Din acest motiv, cred că orice creştere către 100 de dolari va fi de scurtă durată”, a adăugat el.

scroll to top