Se anunță schimbări majore în politica europeană: UE trebuie să regândească regulile de concurență
Uniunea Europeană ar trebui să-și revizuiască regulile care guvernează activitățile de fuziuni și achiziții între companiile europene, în așa fel încât să devină posibilă apariția unor companii europene ”campioane”, care să poată concura cu giganții globali. Aceasta este viziunea viitoarei șefe în domeniul concurenței la nivelul Uniunii Europene, spanioloaica Teresa Ribera.
Ribera a răspuns unor interpelări în scris din partea deputaților din Parlamentul European, ocazie cu care și-a expus viziunea cu privire la schimbările propuse în ce privește domeniul pe care urmează să-l gestioneze în cadrul Comisiei Europene. Ea susține că politica UE în domeniul concurenței ar trebui să își adapteze abordarea actuală privind fuziunile între companii, pentru a stimula ”competitivitatea companiilor din UE”.
Poziția d-nei Ribera ar putea reprezenta un element esențial pentru succesul noilor eforturi ale Uniunii Europene de a construi ”campioni” europeni, care să concureze cu rivalii din SUA și China.
”Scopul meu va fi să mă asigur că activitățile de control al fuziunilor vor acorda ponderea adecvată nevoilor economiei UE și vor reflecta obiectivele generale ale politicii și realitățile pieței”,
a scris ea într-un răspuns adresat eurodeputaților.
Ribera – în prezent titulară a postului de ministru pentru Tranziția Ecologică din Spania – urmează să se prezinte în fața eurodeputaților în cadrul unei audieri importante, programată pe 12 noiembrie, în vederea confirmării în funcția de Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene, urmând să primească responsabilitatea politicilor de concurență.
Ea urmează să preia mandatul de la daneza Margrethe Vestager, care și-a făcut un renume din atitudinea foarte agresivă la adresa marilor companii tehnologice din SUA.
Teresa Ribera a mai precizat că giganții tehnologici americani vor fi nevoiți să se confrunte în continuare cu ”aplicarea viguroasă” a Legii privind piețele digitale (Digital Markets Act – DMA) și după schimbarea componenței Comisiei.
Regulile, care stabilesc bariere și reguli stricte cu privire la ce pot și ce nu pot face marile companii tehnologice pe piața europeană, sunt însoțite de potențiale amenzi uriașe pentru încălcări ale legii de până la 10% din cifra de afaceri anuală la nivel global sau chiar de 20%, în cazul încălcărilor repetate ale legislației. Două dintre marile companii, Apple și Meta, au fost avertizate până acum, în mod oficial, că trebuie să își adapteze serviciile oferite consumatorilor europeni pentru a se conforma regulilor, în caz contrar riscând amenzi considerabile.