Secretele murdare, dezvăluite de apele de canal. Ce și câte droguri consumă europenii?

,
Autor:    -  
Khat
Comisia Europeană a pus gând rău plantei ”khat”. Sursa foto: BBC.

Timp de citire: 3 minute

O recentă analiză a apelor uzate de pe teritoriul Uniunii Europene, dată publicității luni, relevă creșterea consumului de droguri în rândul europenilor. Analiza a fost comandată de către Comisia Europeană, care intenționează să interzică două substanțe dintre cele care par să fie din ce în ce mai utilizate.

Raportul a fost publicat de federația de organizații SCORE, care realizează diferite studii bazate pe analiza apelor uzate, și de agenția de profil a Uniunii Europene (Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie – OEDT). Au fost analizate apele uzate din 75 de orașe europene, cu o populație de circa 45 de milioane de oameni, din 25 de țări, scrie Euractiv.com.

Consumul de MDMA (ecstasy) a scăzut, în timp ce consumul de cocaină, amfetamine, metamfetamină și canabis au crescut în 2021, în ciuda faptului că restricțiile de circulație a persoanelor au fost în vigoare, în majoritatea Uniunii Europene, pe tot parcursul anului, anunță rezultatele raportului.

”Constatările noastre oferă o fotografie relevantă a consumului de droguri în 75 de orașe, oferind perspective valoroase asupra tendințelor care se manifestă în acest domeniu. Rezultatele arată atât o creștere a consumului, cât și o răspândire în creștere în privința majorității substanțelor studiate, reflectând o problemă atât omniprezentă, cât și complexă”, a declarat Alexis Goosdeel, directorul OEDT, într-un comunicat.

Autorii raportului apreciază că scăderea consumului de MDMA ar putea avea legătură cu restricțiile impuse pentru oprirea răspândirii pandemiei, inclusiv prin închiderea cluburilor de noapte. Cele mai mari cantități de MDMA au fost găsite în apele uzate ale orașelor din Belgia, Germania, Olanda, Suedia și Norvegia.

La polul opus, consumul de canabis pare să fi fost cel mai puțin afectat de măsurile de izolare de pe continent. Aproape jumătate dintre orașele în care au fost analizați metaboliții de canabis – 13 din 31 – au raportat o creștere a prezenței acestora.

Cel mai mare consum de canabis a fost găsit în Croația, Cehia, Spania, Olanda, Slovenia și Portugalia.

Comisia vrea treacă două noi substanțe pe lista interzisă

Comisia Europeană a anunțat vineri că va propune interzicerea a două noi substanțe, 3-metil metcatinona (3-MMC) și 3-clormetancatinona (3-CMC). Este doar a treia oară când executivul UE propune o interdicție bazată pe normele UE privind substanțele psihoactive.

Ambele substanțe sunt stimulente sintetice derivate din catinonă, stimulentul natural și substanța psihoactivă primară din planta numită ”khat” (Catha edulis), o plantă erbacee originară din Etiopia.

Potrivit agenției de profil a UE, în afară de o ”stimulare generală”, aceste substanțe pot să îi ofere consumatorului o potențare a stării de bună dispoziție, senzația de euforie, creșterea nivelului de energie, a sociabilității și a libido-ului. Pe de altă parte, lista riscurilor asociate consumului cuprinde insomnie, stări de anxietate și tulburări psihotice.

În studiul citat, OEDT a monitorizat 3-MMC încă din 2012, când vama din Göteborg, Suedia, a confiscat 51,1 grame de praf de 3-MMC. Cealaltă substanță, 3-CMC, a fost studiată din 2014, după ce poliția din Norrköping, Suedia, a confiscat 0,72 grame de pulbere.

Potrivit Comisiei, ambele medicamente ”pun în pericol viața celor care le consumă, din cauza toxicității lor”.

3-MMC a fost asociat cu 27 de decese în cinci state membre UE, iar 3-CMC a fost asociat cu 10 decese în două state membre UE.

Propunerea va avea forma unui act delegat, care va intra în vigoare în termen de două luni, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul nu vor formula vreo opoziție. După aceasta, statele membre vor avea la dispoziție șase luni pentru a implementa interdicția în legislația lor națională.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!