Sectorul de lux din Marea Britanie valorează 81 de miliarde de lire sterline pentru economie
Sectorul de lux din Marea Britanie valorează acum 81 de miliarde de lire sterline anual pentru economia Regatului Unit, susținând peste 450.000 de locuri de muncă în diverse sectoare, ceea ce îl face unul dintre cei mai importanți factori ai economiei, potrivit unui nou raport al Walpole și citat de Fashion United.
Raportul „Luxury in the Making” realizat în asociere cu Frontier Economics, dezvăluie că în Regatul Unit contribuția economică a sectorului de lux este echivalentă cu 3,7% din PIB.
Creșterea sectorului vine în ciuda unui mediu macro provocator, inclusiv Brexitul, pandemia Covid-19, problemele lanțului de aprovizionare și costurile în creștere cu energie. Exporturile totale ale sectorului de lux din Regatul Unit au crescut cu 45% în 5 ani la 56 de miliarde de lire sterline.
Walpole observă, de asemenea, că sectorul de lux din Marea Britanie, care crește cu o rată de 11% anual, a ajutat, de asemenea, bugetul să strângă 25,5 miliarde de lire sterline în venituri fiscale. Cu toate acestea, fără reformă fiscală și modificări ale legilor privind proprietatea intelectuală, creșterea fulgerătoare a sectorului s-ar putea bloca.
Sectorul luxului britanic ar putea contribui cu 125 de miliarde de lire pe an la economie până în 2028
Helen Brocklebank, directorul executiv al Walpole, a declarat: „Suntem încântați să publicăm primul nostru studiu de cinci ani și cel mai cuprinzător de până acum, care demonstrează că sectorul luxului britanic este evaluat la 81 de miliarde de lire sterline și este vital pentru economia Regatului Unit.
Am cuantificat locurile de muncă semnificative de înaltă calitate oferite de sector în fiecare regiune din Marea Britanie în domeniul ospitalității, retailului și producției. Industria de lux din Marea Britanie merită recunoaștere și sprijin pentru a ne asigura că sectorul va continua să înflorească.”
Raportul estimează că până în 2028, luxul britanic ar putea contribui cu 125 de miliarde de lire pe an la economie, ceea ce înseamnă că sectorul ar genera venituri mai mari decât industria științelor vieții și industria construcțiilor, care valorează în prezent 97 miliarde de lire pe an și respectiv 110 miliarde de lire pe un an.
Walpole solicită reforme fiscale și modificări ale legilor privind proprietatea intelectuală
În ciuda unei perspective puternice, Walpole afirmă că există mai multe amenințări la adresa prosperității pe termen lung a sectorului, cum ar fi modificarea regimului indicatorilor geografici din Regatul Unit. Acest set de legi privind proprietatea intelectuală se acordă produselor care au o legătură specifică cu locul în care sunt fabricate; un exemplu de produs protejat de astfel de legi este scotch whisky-ul. În timp ce regimul actual se aplică în prezent alimentelor și băuturilor, Walpole solicită extinderea legilor pentru a include produse artizanale, cum ar fi croitoria Savile Row sau ceramica Staffordshire.
Walpole și membrii săi, printre care se numără Alexander McQueen, Burberry, Harrods, Fortnum & Mason și Jo Malone, solicită reforme la taxa pentru ucenicie și mai multe investiții în predarea limbilor străine moderne.
Sectoarele auto, alimente și băuturi și modă conduc la creșterea luxului britanic
Sectorul auto de lux din Marea Britanie, care include companii precum Aston Martin, Jaguar Land Rover, Rolls Royce și Bentley, a fost performerul remarcabil al luxului britanic între 2017 și 2022. În ultimii cinci ani, sectorul a realizat o cifră de afaceri de 32,9 miliarde de lire sterline. Acesta este mai mult decât dublu față de cel de-al doilea cel mai bun performer, mâncare și băutură, care a raportat o cifră de afaceri de 12,02 miliarde de lire sterline.
Moda și accesoriile de lux s-au clasat pe locul al treilea la cifra de afaceri, realizând 9,93 miliarde de lire sterline, urmate îndeaproape de retaileri cu 8,66 miliarde de lire sterline în cifra de afaceri. Beauty, wellness și îngrijirea a fost al șaselea cu 3,37 miliarde de lire sterline, în timp ce bijuteriile, ceasurile și metalele prețioase au înregistrat o cifră de afaceri de 3,12 miliarde de lire sterline.