Închide

Sectorul financiar din Germania se confruntă cu nori negri, avertizează Bundesbank

Avatar
brandenburger tor, berlin, germany

Fotografie de ArtTower pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Este posibil ca firmele financiare din Germania să fie bine capitalizate în prezent, dar se confruntă cu provocări care variază de la creșterea cheltuielilor cu dobânzile și cererea slabă de credite până la pierderi nerealizate, a declarat miercuri Claudia Buch, vicepreședinte al Bundesbank, potrivit Reuters.

Ratele dobânzilor au crescut în ultimul an în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, iar băncile s-au descurcat bine pentru a face față schimbării, dar noul mediu de operare prezintă și riscuri, inclusiv o scădere bruscă a valorii titlurilor de valoare deținute de creditori.

“Aproape două treimi dintre băncile de economii și cooperativele de credit au acum pierderi nerealizate în întregul portofoliu bancar, care cuprinde atât credite, cât și titluri de valoare”, a declarat Buch într-un comunicat. “Asigurătorii de viață se află într-o situație similară.”

Ca urmare, valorile contabile sunt adesea mai mari decât valorile curente de piață, astfel încât vânzarea titlurilor de valoare ar duce la pierderi, care ar putea duce apoi la deficit de lichidități în perioade de criză, a avertizat Bundesbank într-un raport privind stabilitatea financiară.

Buch a avertizat că este probabil ca cheltuielile cu ratele dobânzilor să crească în viitor, ceea ce va comprima marjele și va greva asupra veniturilor.

“Simulările noastre arată că, dacă băncile ar fi transferat dobânzile mai mari într-un ritm similar cu cel din trecut, veniturile nete din dobânzi din acest an ar fi cu 29 de miliarde de euro, sau cu o treime mai mici”, a spus Buch.

Băncile se vor strădui să compenseze costurile mai mari prin creșterea volumului de împrumuturi, deoarece cererea companiilor este slabă pe fondul unui mediu recesionist.

La aceste probleme se adaugă și faptul că piața imobiliară comercială pare deosebit de vulnerabilă, ceea ce sporește riscurile de creditare.

Totuși, pentru moment, câștigurile băncilor sunt sănătoase, ceea ce le-ar permite creditorilor să economisească capital pentru a face față dificultăților probabile, a spus Buch.

“Chiar și în cazul unor scenarii nefavorabile, instituțiile financiare ar trebui să dispună de niveluri suficiente de capital și lichidități pentru a putea absorbi singure șocurile”, a adăugat Buch.

scroll to top