Oficial: SUA anunță boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

,
Autor:    -  
Beijing 2022
Sursa foto: CNN

Timp de citire: 3 minute

Oficiali guvernamentali americani vor boicota Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing din cauza ”atrocităților” comise de China în legătură cu drepturile omului, a declarat luni Casa Albă, la doar câteva săptămâni după anunțul privind relansarea discuțiilor care vizează relaxarea relațiilor tensionate dintre cele două superputeri, scrie agenția Reuters.

Boicotul diplomatic, care nu afectează delegațiile de sportivi, care vor putea participa la competiție și vor beneficia de tot sprijinul guvernului, a fost încurajat de unii membri ai Congresului și de grupuri de susținere a drepturilor omului în ultimele câteva luni.

De partea sa, Beijing-ul a amenințat, înainte de anunțul de luni, cu ”contramăsuri hotărâte”, dar nenominalizate, împotriva oricărei astfel de decizii, despre care este cert că va tensiona și mai mult relațiile dintre cele două țări, aflate oricum la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Administrația președintelui Joe Biden a menționat în declarație ceea ce Washington-ul tratează drept ”genocid” împotriva minorităților musulmane din regiunea de vest a Chinei, Xinjiang, în special asupra minorității uigure, acuzații pe care China le neagă cu vehemență.

”Dacă am fi prezenți acolo, reprezentarea diplomatică sau oficială a SUA ar valida aceste Jocuri ca pe o rutină, în ciuda abuzurilor flagrante ale drepturilor omului și a atrocităților din Xinjiang; pur și simplu nu putem face asta”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, în conferința de presă.

Ambasada Chinei la Washington a numit boicotul ”manipulare politică”, fără niciun impact asupra Jocurilor, întrucât până acum oficialii americani nici nu fuseseră invitați.

Președintele rus Vladimir Putin este singurul lider al unei țări mari care a acceptat invitația chinezilor.

Misiunea chineză la Națiunile Unite a declarat că decizia americanilor ”reflectă mentalitatea de Război Rece a Statelor Unite”;

”SUA vor doar să politizeze sportul, să creeze diviziuni și să provoace confruntări. Această abordare nu va găsi sprijin și este sortită eșecului”, se arată într-un comunicat al misiunii chineze la ONU.

Ce face restul lumii?

Deocamdată nu este clar dacă și alte state se vor alătura Statelor Unite în acest demers de boicot diplomatic, însă secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că aliații au fost consultați cu privire la o ”abordare comună”.

Ministerul de Externe al Canadei a anunțat, într-o declarație de presă, că ”rămâne profund deranjat de rapoartele îngrijorătoare despre încălcările drepturilor omului în China” și continuă să discute problema ”cu partenerii și aliații noștri”.

Guvernele din Australia și Japonia au anunțat că încă analizează pentru a decide o poziție oficială finală în legătură cu prezența la Jocurile Olimpice de iarnă, care vor începe la Beijing, pe 4 februarie 2022.

”Vom lua în considerare chestiuni precum semnificația Jocurilor Olimpice și relațiile noastre diplomatice și am dori să putem lua propria noastră decizie, în funcție de ceea ce este cel mai bine pentru interesul nostru național”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida reporterilor.

Vicepremierul din Noua Zeelandă, Grant Robertson, a declarat că țara sa nu va trimite oficiali guvernamentali, dar că decizia luată s-a bazat în mare parte pe preocupările legate de COVID-19, fiind luată și anunțată înainte de anunțul SUA privind boicotul diplomatic. Altfel,

”… am transmis cât se poate de limpede spre China mesajele noastre de preocupare cu privire la problemele legate de drepturile omului”, a declarat Robertson pentru postul TV de stat TVNZ.

Stefano Sannino, șeful serviciului diplomatic al Uniunii Europene, a declarat săptămâna trecută că boicoturile sunt o chestiune asupra cărora statele iau decizii individuale, fără să cadă în atribuțiile organismelor care se ocupă cu politica externă comună a UE.

Grupurile și organizațiile care luptă pentru drepturile omului au salutat demersul, dar au spus că Washington-ul ar putea face mai mult pentru a trage China la răspundere în ce privește problema drepturilor omului în Xinjiang.

Boicotul diplomatic îi pune pe marii sponsori olimpici – corporații globale cu interese de afaceri în toată lumea – într-o postură ciudată, însă o decizie de această natură este cu mult mai puțin nocivă pentru afacerile lor decât una care ar fi interzis și participarea sportivilor la Jocuri, a declarat Neal Pilson, fost președinte al CBS Sports, care a supravegheat acordurile privind drepturile de difuzare a Jocurilor Olimpice.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat presei că guvernul nu va influența și nu va decide asupra practicilor pe care vor să le adopte organizații din sectorul privat, dar a spus că marile companii ar trebui să fie ”pe deplin conștiente” de ceea ce se întâmplă în Xinjiang și să acționeze în consecință și după propria conștiință.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!