Închide

Ședință cu scântei la Vila Lac. Părăsește PNL Coaliția? Bolojan iese la atac: “Suntem ospătarii PSD la guvernare”

Avatar
Primavara Minunata Pnl

Foto: PNL Facebook

Timp de citire: 3 minute

O ședință cu scântei a avut loc miercuri seara în interiorul PNL la Vila Lac, la care au luat parte liderii de organizații, prim-vicepreședinții, dar și foștii președinți ai partidului. Întâlnirea s-a lungit până târziu în noapte, iar tandemul Ciucă-Bode a fost supus unui val de critici lansat de liderii cu vechime în partid.

Potrivit surselor citate de Libertatea, Vasile Blaga, Ilie Bolojan și Emil Boc i-au atacat dur pe Nicolae Ciucă și pe Lucian Bode, din cauza proastei organizări a partidului, a subordonării față de PSD, a calității miniștrilor și a lipsei reformelor.

Întâlnirea de taină a liberalilor a avut loc în contextul unor evenimente tensionate, precum schimbul de replici între europarlamentarul Rareș Bogdan și ministrul Aurescu sau adoptarea în Parlament a modificărilor la Codurile Penale.

Potrivit sursei citate, europarlamentarul Vasile Blaga a avut cel mai dur discurs  la adresa conducerii și relației cu PSD.

„Am ajuns ospătarii PSD, partidul are zero organizare”,

a afirmat Blaga la Vila Lac.

Blaga a criticat absența unor nume grele în guvernul cu PSD și a insistat că acestea trebuie să se regăsească la rotativă pentru a contrabalansa influența PSD.

„Foarte direct, la un moment dat Blaga a spus că 70% dintre miniștri noștri dacă îi pui lângă un stâlp, primarii și activiștii noștri recunosc stâlpul, dar nu recunosc miniștri. A continuat că nu se poate ca miniștrii să aibă notorietate sub 20%, iar unii tineri își doresc să fie președinți, miniștri, dar nu au rezolvat problemele în filiale”,

a dezvăluit un președinte de organizație pentru Libertatea.

O altă voce critică a fost cea a lui Ilie Bolojan care a reproșat actualei conduceri liberale modul cum gestionează relația cu PSD:

„Am făcut alianța ca să facem niște proiecte de reforme. În realitate, nu faceți altceva decât să administrați o țară, dar fără să veniți cu reforme”,

a spus unul dintre cei mai activi și eficienți lideri liberali din teritoriu, Ilie Bolojan.

Clasa de mijloc nu iartă. PNL, pe tobogan

Bolojan i-a avertizat pe liderii de la București că deși prezintă sondaje în care PNL pare că este în creștere, partidul, în realitate, este „în descreștere”.

Raluca Turcan, fost președinte PNL și președinte PNL Sibiu a lansat la rândul ei un val de critici la adresa premierului Ciucă.

Deputata i-a reproșat președintelui PNL cum a gestionat în Parlament modificarea Codurilor Penale și cum partidul nu a știut ce se votează în Senat atunci când s-a adoptat pragul de 250.000 de lei la incriminarea abuzului în serviciu, și nici că pragul urmează să fie desființat în Camera Deputaților.

Confruntat cu aceste critici, mesajele premierului Ciucă au fost tardive.

 „Am văzut că a apărut pe surse că a spus că PNL poate ieși de la guvernare. Motreanu a spus asta, nu Ciucă”,

a remarcat un alt lider de organizație PNL, citat de B1 TV.

„Corectitudinea trebuie reinstaurată în politică. Cine va face acest lucru va avea numai de câștigat în ochii românilor. PNL va respecta protocolul și rotativa la guvernare. Este și un moment bun de a ne pune în evidență calitățile pe care le avem, respectiv corectitudinea, seriozitatea, responsabilitatea. Cu toate acestea, nu vom accepta să rămânem la guvernare cu orice preț”,

a fost mesajul rostit de Nicolae Ciucă potrivit unor surse din apropierea premierului.

Potrivit surselor citate, premierul a adăugat:

„Asigurarea stabilității politice și administrative este foarte importantă. România are nevoie de o politică matură și de o guvernare stabilă. Șansa PNL este să joace cartea politicii echilibrate. PNL trebuie să fie la guvernare ca o garanție împotriva oricăror derapaje, fie ele economice sau de politică externă”.

Însă liderii din Transilvania nu sunt tocmai de acord. Mulți ar prefera părăsirea guvernării și decontarea proastei guvernări și a eșecului PNRR exclusiv de către PSD. Însă până la respectiva decizie, cu care președintele Iohannis și premierul Ciucă nu sunt de acord, e posibil ca tocmai liderii PSD să spele putina și să lase toate neîmplinirile în cârca liberalilor. Cum de altfel ne-au mai obișnuit.

scroll to top