Închide

Şefa FMI spune că războiul Israel-Hamas este un nou nor pe orizontul economic al lumii

Avatar
Rivvzjwq

foto: Twitter / Kristalina Georgieva

Timp de citire: 2 minute

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a numit miercuri agravarea conflictului Israel-Hamas drept un alt nor la orizontul unei perspective economice deja sumbre, transmite CNBC.

”Ceea ce vedem este mai multă nervozitate în ceea ce era deja o lume anxioasă. Şi la un orizont care avea o mulţime de nori, încă unul, care poate deveni mai adânc”, a declarat directorul general Kristalina Georgieva într-un panel găzduit de Dan Murphy de la CNBC la conferinţa Future Investment Initiative Institute din Riad.

Georgieva a spus că efectele economice ale războiului, aflat acum la a treia săptămână, vor fi ”teribile” pentru părţile implicate şi vor avea repercusiuni semnificative pentru regiune. Acestea includ efecte negative asupra comerţului şi turismului.

”Este teribil în ceea ce priveşte perspectivele economice pentru epicentrul războiului. ”[Va exista] impact negativ asupra vecinilor: pe canalele comerciale, pe canalele turistice, costul asigurării”, a spus ea.

Georgieva a remarcat că unele ţări, inclusiv Egipt, Liban şi Iordania, resimt deja ramificaţiile conflictului.

”Incertitudinea este un ucigaş pentru fluxurile de turişti. Investitorii vor fi timizi să meargă în acel loc”, a spus ea.

Ea nu a făcut referire la implicaţiile economice ale conflictului pentru economia globală mai largă, dar a remarcat că perspectivele erau deja stagnante.

Evaluarea lui Georgieva conform căreia războiul se adaugă la un senzaţie de ”lume mai agitată, mai multă anxietate în lume” a fost simţită şi de alte personalităţi de rang înalt de afaceri, participante la conferinţa FII.

Numit ”Davos în deşert”, evenimentul se concentrează de obicei pe perspectivele economice şi de investiţii din regiunea Orientului Mijlociu. În acest an, evenimentul a fost umbrit de ofensiva în curs a Israelului împotriva Fâşiei Gaza, în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie efectuate de grupul militant palestinian Hamas împotriva Israelului.

Ostilităţile au venit în timp ce Israelul făcea demersuri pentru a normaliza legăturile diplomatice cu vecinii săi, inclusiv cu Arabia Saudită.

Georgieva a spus că prima prioritate a FMI este ”tragica pierdere de vieţi” cauzată de ofensivă şi a cerut o rezolvare cât mai curând posibil.

Cu cât există mai devreme o rezolvare, cu atât mai bine”, a spus ea.

scroll to top