Șeful Adecco: ”Aproape toate locurile de muncă vor fi afectate de AI, într-un fel sau altul!”
Extinderea prezenței inteligenței artificiale (AI) va face ca tot mai multe companii să se bazeze pe scheme de personal mai puțin încărcate și să facă mai puține angajări într-un interval care cuprinde următorii cinci ani, potrivit concluziilor unui studiu global făcut public vineri de gigantul mondial al serviciilor de resurse umane Adecco Group, citat de agenția Reuters.
41% dintre managerii chestionați în cadrul studiului anticipează că forța de muncă de care vor avea nevoie companiile lor va fi mai puțin numeroasă ca urmare a adoptării tehnologiei AI, relatează Adecco în raportului studiului citat, care a fost realizat pe o populație de 2.000 de manageri de la mari companii din întreaga lume.
Inteligența Artificială Generativă, care poate crea texte, fotografii și videoclipuri ca urmare a unor solicitări deschise din partea utilizatorilor, a stimulat speranța că ar putea fi eliminate sarcinile repetitive din procesul de muncă, dar a adus și teama că unele locuri de muncă vor dispărea.
Marile companii din sectorul tehnologic au pornit un adevărat val de concedieri în ultimele luni, în timp ce utilizarea sistemelor de inteligență artificială devine tot mai răspândită.
Sondajul Adecco reprezintă una dintre cele mai mari cercetări pe tema efectului AI în piața muncii. Anterior, un studiu prezentat în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) din 2023 ajungea la concluzia că 25% dintre companii anticipează că AI va declanșa dispariția unor locuri de muncă, în timp ce 50% din eșantion se așteptau ca, dimpotrivă, tehnologia să creeze noi locuri de muncă pe piața globală.
Dar, deși o bună parte dintre managerii chestionați de Adecco spun că AI schimbă jocul pe piața muncii, marea majoritate a lor admit că încă nu au făcut suficiente progrese în adoptarea acestei tehnologii.
”Aproape toate locurile de muncă vor fi afectate de AI într-un fel sau altul. Trebuie spus că AI poate fi, deopotrivă, un ucigaș și un creator de locuri de muncă. Ne amintim, de pildă, că în urmă cu zece ani, exista o mare teamă că multe locuri de muncă vor fi distruse de tehnologia digitală, însă, în realitate, a fost pe dos: lumea digitală a creat multe locuri de muncă. Și acum, vedem că va exista un echilibru între ceea ce se pierde și ceea ce se câștigă cu adoptarea AI pe piața muncii”, a declarat directorul general al Adecco, Denis Machuel, pentru Reuters.
Studiul realizat de Adecco a cuprins companii din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Japonia, Spania, Canada, Australia și Singapore. Lista sectoarele economice din care provin companiile cuprinde sectorul de apărare, domeniul farmaceutic și de sănătate, industria prelucrătoare și sectorul logistic.