Închide

Șeful diplomației ruse: relațiile cu UE sunt distruse din cauza Bruxelles-ului

Avatar
China Rusia

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova.

Timp de citire: 3 minute

Întreaga infrastructură a relațiilor Rusiei cu Uniunea Europeană a fost distrusă de acțiunile unilaterale venite dinspre Bruxelles, așa că Moscova nu mai are acum ”niciun fel de relație cu Uniunea European”, a spus ministrul rus de externe Sergei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă comune alături de ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de agenția de presă rusă TASS.

“Nu mai avem relații cu Uniunea Europeană, ca organizație. Întreaga infrastructură a acestor relații a fost distrusă de deciziile unilaterale de la Bruxelles”, a spus el.

În contrapartidă, șeful diplomației de la Moscova a subliniat relațiile bune pe care Rusia le dezvoltă cu vecinul său chinez:

”Dacă Europa a rupt aceste relații, distrugând pur și simplu toate mecanismele construite de-a lungul atâtor ani, așa încât acum avem discuții doar cu țările europene luate individual, atunci acest lucru probabil va duce, în mod obiectiv, la faptul că relațiile noastre cu China se dezvoltă. Mai repede decât ceea ce a mai rămas din colaborarea cu țările europene.”

Lavrov a mai menționat că Moscova și Beijing-ul nu sunt prieteni împotriva cuiva anume.

Potrivit acestuia, Rusia va fi pregătită să reia contactele pentru cu Uniunea Europeană, atunci când Bruxelles-ul va considera necesar să elimine anomaliile din relațiile bilaterale.

”Dacă și când europenii vor considera că va fi oportun să elimine această anomalie în contactele cu cel mai mare vecin, desigur că vom fi gata să construim aceste relații pe baza egalității între părți, pe baza căutării echilibrelor de interese. Dar, până acum, nimic nou pe frontul de vest. În schimb, în Est, avem oricum o agendă foarte intensă, care se îmbogățește în fiecare an”, a spus Lavrov.

Lavrov și Wang Yi au convenit să ceară un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, pe fondul a ceea ce au numit ”turbulențe politice sporite”, ministrul de externe rus declarând că ambele state consideră că Statele Unite ”acționează într-un mod distructiv”.

”Într-o perioadă de creștere a turbulențelor politice globale, este necesar un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, pentru a stabili un dialog direct cu privire la modalitățile de rezolvare a problemelor comune ale omenirii, în interesul menținerii stabilității globale”, au spus ei într-o declarație publicată pe site-ul ministerului rus de externe.

Declarația nu menționează explicit Statele Unite drept sursă a acestor ”turbulențe”, dar Lavrov a spus în conferința de presă că atât Moscova, cât și Beijing-ul sunt nemulțumite de comportamentul SUA.

“Am remarcat natura distructivă a intențiilor SUA, bazându-se pe alianțele politico-militare din epoca Războiului Rece și creând noi alianțe închise în același spirit, pentru a submina arhitectura juridică internațională centrată pe ONU”, a spus Lavrov. ”Am subliniat că, pe fondul încercărilor active ale Occidentului de a-și promova conceptul de «ordine mondială bazată pe reguli», eforturile comune ale Rusiei și Chinei de a ne păstra intact sistemul modern de drept internațional devin din ce în ce mai relevante.”

Legăturile ambelor țări cu Washington-ul se află într-un moment deosebit de tensionat.

Oficialii americani și chinezi au încheiat vineri, la Anchorage, în Alaska, două zile de discuții ”dure și directe” în terminologia folosită de Washington, iar ambasadorul Rusiei a fost rechemat pentru consultări la Moscova, după ce președintele SUA, Joe Biden, a spus că crede despre președintele Vladimir Putin că este un criminal.

Luni, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni pentru mai mulți oficiali chinezi pentru presupusele abuzuri asupra drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang, sancțiuni pe care cei doi miniștri de externe le-au catalogat drept ”inacceptabile”.

De asemenea, în declarația comună de marți, cele două părți au îndemnat țările terțe să se abțină de la a se mai amesteca în treburile interne ale Rusiei și Chinei.

scroll to top