Închide

Şeful Fed se așteaptă ca dolarul să rămână moneda de rezervă globală

Avatar
100 U.S. dollar banknote lot

Fotografie de Mackenzie Marco pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a afirmat că se aşteaptă ca dolarul SUA să rămână monedă de rezervă a lumii, atât timp cât instituţiile democratice şi statul de drept continuă să existe în Statele Unite, transmite Reuters

“Statutul dolarului de monedă de rezervă a lumii este extrem de important pentru noi. Cred că motivul pentru care avem acest statut se datorează în mare măsură instituţiilor noastre democratice reprezentative, statului de drept şi faptului că avem, în general, un nivel ridicat al stabilităţii preţurilor”, a declarat Powell în faţa Comitetul de servicii financiare din Congresul SUA.

Acesta a adăugat: “Cred că dolarul va rămâne monedă de rezervă atât timp cât există aceste lucruri”.

Conform datelor FMI, în trimestrul patru din 2022, ponderea dolarului american în rezervele valutare internaţionale a scăzut la 58%, cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.

Istoria arată că statutul de monedă de rezervă globală “nu este unul permanent, dar este unul de durată”, a explicat Powell.

El a declarat că nu există nicio altă ţară care combină elemente ca stat de drept, stabilitatea preţurilor şi instituţii democratice solide.

“Cred că în cazul SUA, atât timp cât menţinem aceste caracteristici ale guvernului nostru şi ale ţării noastre putem continua să avem moneda de rezervă a lumii”, a concluzionat şeful Fed.

scroll to top