Închide

De ce India se confruntă cu cea mai mare criză de energie din ultimii șase ani?

Avatar
power poles, upper lines, power lines

Fotografie de blickpixel pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

India se confruntă cu cea mai gravă criză a energiei din ultimii șase ani, deoarece un val de căldură acoperă zone vaste din Asia de Sud, provocând pene de curent pe scară largă, potrivit Reuters.

O creștere a cererii de aer condiționat ca urmare a unui val de căldură din acest an și o redresare economică ca urmare a eliminării tuturor restricțiilor legate de COVID asupra activității industriale, au împins cererea de energie la maxime record în aprilie.

Noile modele hibride de muncă adoptate de la pandemia COVID-19 în 2020 au făcut ca milioane de indieni să lucreze de acasă, sporind utilizarea energiei rezidențiale în timpul zilei. Diferența dintre puterea furnizată și consumată a fost adesea mai mare pe timp de noapte, când sursele solare se opresc și cererea de aer condiționat crește.

Multe centrale electrice au rămas fără combustibil ca urmare a creșterii agresive a producției, stocurile medii de cărbune deținute de utilități la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului în cel puțin 9 ani.

În ciuda producției record de către Coal India, administrată de stat, care reprezintă 80% din producția internă de cărbune, multe utilități nu au reușit să reînnoiască stocurile din cauza incapacității Căilor Ferate Indiene de a furniza suficiente trenuri Coal India.

Criza a împins India să inverseze o politică de reducere la zero a importurilor de cărbune termic și a cerut utilităților să continue importul timp de trei ani.

De asemenea, a invocat o lege de urgență pentru a începe producția la toate centralele care funcționează cu cărbune importat, multe dintre acestea fiind în prezent închise din cauza prețurilor internaționale ridicate ale cărbunelui.

Stocurile scăzute au forțat Coal India să redirecționeze livrările către utilități în detrimentul sectorului non-energetic. Căile Ferate Indiene, administrate de stat, au anulat trenurile de pasageri pentru a elibera șinele pentru circulația cărbunelui.

India intenționează, de asemenea, să redeschidă peste 100 de mine de cărbune considerate anterior nesustenabile financiar.

Potrivit platformei de sondaje pentru cetățeni LocalCircles, aproape jumătate dintre cei 35.000 de respondenți din întreaga țară au declarat că s-au confruntat cu întreruperi de curent luna aceasta.

Fabricile din cel puțin trei state au fost forțate să închidă ore întregi, în timp ce autoritățile se străduiau să facă față cererii.

Pe măsură ce furnizarea de cărbune a centralelor electrice operate de industriile mari consumatoare de energie a fost restricționată, fabricile au început să tragă energie de la rețea, să crească costurile industriale și să pună mai multă presiune asupra centralelor electrice pe cărbune suprasolicitate.

Consumul de energie de către statul Odisha din estul, unde se află cele mai mari topitorii de aluminiu și fabrici de oțel din țară, a crescut cu peste 30% în octombrie-martie, de aproape zece ori creșterea medie națională.

Oficialii și analiștii se așteaptă ca India să se confrunte cu mai multe întreruperi de curent în acest an din cauza stocurilor scăzute de cărbune și, deoarece cererea de energie electrică este de așteptat să crească în cel mai rapid ritm din cel puțin 38 de ani.

Producția de energie din centralele pe cărbune, care reprezintă aproape 75% din producția anuală de energie electrică a Indiei, este de așteptat să crească cu 17,6% în acest an, cea mai mare rată din peste un deceniu.

Producția și expedierile cu trenul din Coal India sunt probabil afectate în timpul sezonului anual de muson iunie-septembrie.

scroll to top