Închide

Șeful TotalEnergies spune că nu va mai lucra cu Putin, dar refuză să anuleze activele rusești

Avatar
Oil Pipe 01

Sursa foto: World Pipelines.

Timp de citire: 2 minute

CEO-ul TotalEnergies a apărat sâmbătă refuzul companiei de a părăsi total Rusia, dar a spus că nu va mai face niciodată afaceri cu președintele Vladimir Putin, potrivit CNBC.

Patrick Pouyanne, președinte și CEO al TotalEnergies, a spus că nu este pregătit să anuleze activele companiei din Rusia, deoarece ar însemna efectiv să le ofere lui Putin „gratis”.

„Ce facem cu activele existente? … Nu sunt pregătit să le dau pentru zero poporului ruși, oligarhilor ruși… pentru că, apropo, ar fi contrar sancțiunilor”, a spus el.

„Aceste bunuri sunt acolo, nu le voi da gratuit domnului Putin. Pentru că asta înseamnă să pleci astăzi.”

Compania franceză s-a confruntat cu critici pentru refuzul de a-și anula activele de petrol și gaze din Rusia – de exemplu participațiile sale la producătorii ruși de gaze Novatek și Yamal – la fel ca rivalii săi Shell și BP. Se pare că Shell se confruntă cu o pierdere de 3 miliarde de dolari pentru activele sale rusești, în timp ce deprecierea BP ar putea fi de aproximativ 25 de miliarde de dolari.

În loc de o ieșire completă din Rusia, TotalEnergies a declarat săptămâna aceasta că nu va mai furniza capital pentru noi proiecte în Rusia și că nu va reînnoi contractele rusești de aprovizionare cu petrol și țiței. „Suntem absolut împotriva și condamnăm ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Pouyanne sâmbătă.

El a adăugat: „Nu vom lucra cu președintele Putin – faceți o diferență, vă rog, între Rusia și Putin”.

Pouyanne a spus că ar trebui să se învețe lecții din dependența Europei de gazul rusesc. UE a importat 45% din gazul său din Rusia anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

„Este adevărat că am creat o situație în care suntem dependenți de ei”, a spus el, având în vedere decizia Europei de a opta pentru opțiunea rusă low-cost. „Este o lecție pentru noi toți.”

El a adăugat că acum oamenii trebuie să ia în considerare cât de mult sunt dispuși să plătească pentru costul securității energetice fără Rusia.

scroll to top