Închide

Șeful Uniunii Africane cere UE să ușureze plățile pentru alimente către Rusia

Avatar
273404073 487435632748045 1399765825158488524 N

Sursă foto: Pagina de Facebook Macky SALL

Timp de citire: 2 minute

Președintele senegalez Macky Sall, care prezidează în prezent Uniunea Africană, a cerut duminică Bruxelles-ului să ofere țărilor africane un spațiu de plată pentru cereale și îngrășăminte importate din Rusia, în ciuda sancțiunilor UE care exclud băncile rusești din sistemele internaționale de plăți, informează Politico.

“Vrem să plătim, dar devine imposibil. Așa că le cerem europenilor același mecanism ca și pentru gaz și petrol”,

a declarat Sall pentru Le Journal du Dimanche într-un interviu.

Bruxelles-ul nu a impus sancțiuni la exportul de cereale sau îngrășăminte rusești către țări din afara UE, dar a exclus mai multe bănci rusești, inclusiv Sberbank, din mecanismul internațional de plată SWIFT. Normele UE, totuși, lasă țărilor spațiu să facă plăți către Rusia pentru alte importuri, cum ar fi gazul.

Luna trecută, Sall a declarat în cadrul unei reuniuni a liderilor UE că sancțiunile asupra sistemului financiar al Rusiei și dificultățile de a găsi asigurători amenințau importurile de cereale și îngrășăminte în Africa. După întâlnirea cu președintele rus, Vladimir Putin, la începutul acestei luni, el a sugerat din nou că sancțiunile occidentale contribuie la criza alimentară.

Această problemă a fost discutată și în timpul unei întâlniri bilaterale la Paris între Sall și președintele francez Emmanuel Macron, săptămâna trecută. Macron i-a spus apoi lui Sall că perturbările nu au nimic de-a face cu sancțiunile UE, potrivit unui oficial de la Elysée.

Apelul lui Sall vine în timp ce o blocadă navală rusă la Marea Neagră reține peste 20 de milioane de tone de cereale din aprovizionarea mondială cu alimente, iar ONU, Bruxelles și Washington încearcă să deblocheze situația.

Sall a spus că Senegalul nu este dependent de importurile de cereale, dar a avertizat că deficitul de îngrășăminte va avea un impact asupra producției locale.

„Destabilizarea Africii din cauza foametei este la fel de importantă ca și rezultatul războiului din Ucraina de astăzi”,

a avertizat liderul african.

Criza alimentară va fi pe ordinea de zi când liderii UE se vor întâlni joi și vineri la Bruxelles. Şefii de stat şi de guvern sunt pregătiţi să respingă din nou propaganda Moscovei şi să afirme că Rusia este singura responsabilă pentru actuala criză alimentară.

scroll to top